Мирослав Найденов заложил бомба, която щяла да доведе до фалити
Мирослав Найденов заложил бомба, която щяла да доведе до фалити / netinfo

Екипът на Мирослав Найденов e заложил бомба със закъснител при въвеждането на наредбата за млечните продукти. Това заявява в съобщение до медиите Георги Велев, животновъд от листата на партията на Николай Цонев "Нова алтернатива" в Благоевградски избирателен район.

Хората на Найденов не са спазили европейските регламенти за двумесечен гратисен период при въвеждането на регулации към бизнеса, за да имат възможност да подготвят производствата си към новите изисквания. Затова сега съдът отмени наредбата, която не допускаше влагането на палмово масло в сиренето. И докато министерството губи време в обжалване на решението на съда, за фермерите и производителите предстоят фалити, посочват още от „Нова алтернатива".

"Министерството трябва светкавично да промени наредбата според изискванията на съда. Тези месеци са ключови за животновъдите. През август вече ще е късно, защото тогава добивът на овче мляко спира", коментира Георги Велев.

Той добавя, че производителите на млечни продукти са направили инвестиции и са променили цялостно технологията на производство спрямо новите изисквания в наредбата. "Сега излиза, че тези инвестиции са били напразни. Продукцията, произведена според изискванията на наредбата на Найденов, е 3 пъти по-скъпа от тази с палмово масло. Добросъвестните производители и животновъди са изправени пред опасността от фалити, заради по-високата и съответно неконкурентна цена на истинското сирене", допълва Велев. Излъгани остават и потребителите, които отново няма да знаят какво ядат.

Земеделците и производителите искат дългосрочна 10-годишна стратегия за развитие на техния бранш. Само така всеки от нас ще може да планира дейността си, посочват още от „Нова алтернатива".