13 г. по-късно няма напълно изградена нито една нова връзка със съседна страна за доставка на газ, заявява депутатът от "Демократична България"
13 г. по-късно България няма напълно изградена нито една нова връзка със съседна страна, която реално може да послужи за доставка на газ, което ни прави тежко зависими от волята на Путин. Това заявява депутатът от ПГ "Демократична България" Ивайло Мирчев на профила си във Facebook.

Той дава и хронология в контекста на газовите доставки и енергийната сигурност на страната, тъй като по думите му "цяла сутрин политици от ГЕРБ се правят на ощипани моми за диверсификацията на газови доставки":

- 2009 г. - Путин спира газа за България. Бойко Борисов обявява, че така не може и ще разнообразим доставчиците си, за да не зависим само от Русия.

Спирането на руския газ: „Шантаж“ или предвестник на енергийна криза

- 2018 г. Борисов, за да услужи на Путин, изгражда на българска територия продължение на Турски поток в рекордно кратки срокове - под 12 месеца, като след руска критика редовно от хеликоптер се отчита на Путин за изпълнението. Цена - 3 млрд. лв., платена изцяло от българските данъкоплатци.

- 2019 г. - 10 г. след обявената диверсификация започва строежът на връзката с Гърция. Направено е всичко възможно тя да бъде забавена (вкл. е проектирано тръбата да мине под язовир "Студен кладенец", което забавя изграждането още). Въпреки че е три пъти по-къса от Турски поток, строежът ѝ продължава 3 г.

- 2021 г. - Приключва управлението на ГЕРБ, а Борисов публично обявява, че диверсификацията е завършена. България доставя 95% от газа само от Русия. 12 г. след като Борисов е обявил старт на диверсификацията.

Енергийният министър: Към момента всички доставки на газ са гарантирани (ВИДЕО)


- 2022 г. - 13 г. по-късно България няма напълно изградена нито една нова връзка със съседна страна, която реално може да послужи за доставка на газ, което ни прави тежко зависими от волята на Путин, смята депутатът от "Демократична България".

"ГЕРБ не просто преклониха глава пред Путин, те саботираха енергийната независимост на България. Добрата новина е, че по темата това правителство работи от първия си ден и цялото количество от 3-3.2 млрд. куб. м газ ще бъде осигурено и това, което ГЕРБ не успяха да свършат от 2009 г. до днес, ще бъде реализирано в рамките на 2022 г.", пише още Мирчев.