Мирча Джоана
Мирча Джоана / БТА
Заместник генералният секретар на НАТО Мирча Джоана приветства ангажимента, който е поела България, да задели минимум 2% от брутния си вътрешен продукт за разходи за отбрана през идните години, което ще се изрази в повече бойни самолети, изтребители, патрулни кораби и бойни машини за пехотата. „Това ще повиши сигурността в България и ще направи НАТО по-силна“, заяви още Джоана, който е на посещение в България.

Русия продължава да води своята война на агресия срещу Украйна, каза Джоана. Опасните действия на Русия са сериозна заплаха за сигурността в Черноморския регион. НАТО и съюзниците засилиха своите усилия за наблюдение и разузнаване в Черно море, включително чрез военноморска патрулна авиация, самолети АУАКС на НАТО и дронове. Много се радвам, че България работи в сътрудничество с Турция и Румъния за противодействие на плаващите мини в Черно море, посочи Мирча Джоана.

Заедно с премиера Николай Денков, Мирча Джоана наблюдава демонстрацията на оперативни способности за водене на отбранителна операция, на учебния полигон „Ново село“ в рамките на учението Iron Strike – 2023.

„Знаем, че Русия ще използва зимните условия като предимство на твоя страна във войната срещу Украйна, а зимата е близо. Трябва да продължим да даваме на украинците това, което им е нужно, за да продължат да бъдат силни на бойното поле и да им дадем една по-силна позиция на масата на преговорите“, отбеляза още Мирча Джоана

„Всички тези неща трябва да ги имаме предвид и с оглед на предстоящата среща на върха във Вашингтон догодина, когато ще празнуваме 75-годишнината на алианса“, посочи още той. Според него НАТО трябва да се фокусира върху няколко неща, сред които как да засилва своя потенциал за отбрана, подкрепата към Украйна, както и да приложи 360-градусовия подход към сигурността на алианса. 

Днешните действия на военнослужещите в Ново село бяха наблюдавани и от министъра на отбраната Тодор Тагарев, посланиците на държавите, които участват със свои военни формирования в многонационалната бойна група, председатели на парламентарните комисии и парламентарни групи. На демонстрацията присъстваха също началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-министрите на отбраната и на външните работи Атанас Запрянов и Елена Шекерлетова, съветникът по външна политика и политика за сигурност към политическия кабинет на министър-председателя Драгомир Заков, както и висши офицери от Българската армия и от структури на НАТО.

Учението се осъществява в изпълнение на плановете за подготовка на многонационалната бойна група, създадена в съответствие с мерките за усилване на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО за гарантиране на сигурността на страните членки от източния фланг на алианса.
Иван Лазаров/БТА