Миньор загина след затрупване от руда в село Ерма Река
Миньор загина след затрупване от руда в село Ерма Река / снимка: БГНЕС, архив

Миньор загина след затрупване от руда, в златоградското село Ерма Река. 49-годишният Киро Минчев от Златоград издъхнал на място, след като бил затрупан от руда, в рудник „Ерма река”, снощи към 21.10 ч., съобщи директорът на Инспекцията по труда в Смолян Емилия Даракчиева.

Със загиналия е бил и 43-годишният му колега Севдалин Методиев, който обаче оцелял по чудо и в момента се намира в Смолянската болница, без да има опасност за живота му. Той е от златоградското село Аламовци.

Инцидентът е станал в участък „Андрово”, на близо 300 м под земята. Двамата миньори товарели материал и се намирали под рудоспусачен комин, когато изневиделица изригнала руда и ги затиснала. Загиналия имал сериозна травма на главата, а по- младият от него мъж се отървал само с охлузвания и контузни рани.

По първоначални данни, коминът е бил задръстен с кална маса и при отприщването, сместа от руда и вода помела двамата работници. Проверката продължава и в момента, каза още Емилия Даракчиева.

Екип на Пожарната оказа съдействие на минно-спасителна група и медицински екипи от Центъра за спешна помощ в Златоград. Местопроизшествието е посетено от дежурна оперативна група при РУ-Златоград, за случая е уведомена Окръжна прокуратура-Смолян и е образувано следствено дело.