Не считам, че има пряка заплаха за въвличането на България във въоръжен конфликт. Рискове за националната сигурност има и те произтичат от конфликта, който е близо до нас.“ Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов в предаването „На фокус“ по NOVA.

Според него най-малко вероятният сценарий е страната да бъде въвлечена във въоръжен конфликт. Стоянов припомни, че България е в системата за колективна сигурност на НАТО.

Съюзници на Путин са обезпокоени заради ексцесиите около мобилизацията

Министърът на отбраната подчерта, че българската армия е на ниво, но не е достатъчно високо технологична. „32 години българската армия бе подценяване и за нея не бяха отделяни достатъчно средства“, коментира той. За да се преодолеят дефицитите е разработена приоритетна инвестиционна програма, която преди дни бе приета от Министерския съвет.

"Имаме достатъчно самолети да гарантираме суверенитета на Република България", категоричен бе министър Димитър Стоянов.

Наш експосланик в САЩ: Възможно е Путин да употреби ядрено оръжие

Той подчерта, че състоянието на самолетите МиГ- 29, с които България разполага, е добро. „В момента водим интензивни разговори с полската страна евентуално за двигатели и за удължаване на техния живот до 2023 г.“, каза министърът на отбраната. "Първите изтребители Ф-16 трябва да дойдат през 2025 г., а следващите през 2027 г., но ако сключим договор. В момента от Министерския съвет е приет проект за инвестиционен разход, който трябва да мине през Народното събрание и едва след това да бъде сключен договор", поясни още министърът на отбраната.