Готов е проектът на медицинския стандарт по съдебна медицина. Това каза министърът на здравеопазването Христо Хинков по време на изслушването му в парламентарната комисия по здравеопазване, свързано с наличието на утвърден медицински стандарт „Съдебна медицина“ и спазване на правилата и процедурите при изготвянето на съдебномедицинската експертиза по случая с пострадалото момиче в Стара Загора.

Стандартът ще бъде разгледан във вторник на заседание на ръководството на Министерството на здравеопазването и предстои общественото му обсъждане, допълни министър Хинков. Стандартът определя минималните задължителни изисквания към структурите, осъществяващи дейността, а основната цел на специалността е да се подпомагат органите на правораздаването и да съдейства за спазване на законността.

Стандартът е професионален протокол за работата на специалистите, за да може да работят по-спокойно и сигурно, добави министър Хинков.

По думите на министър Хинков за случая с пострадалото момиче в Стара Загора трябва да има комплексна оценка за извършването на деянието и съдът е този, който взема под внимание всички обстоятелства по дадено престъпление. Съдебната медицина е интердисциплинарна, не е чисто медицинска практика, а и съдебна, каза още той. По думите му съдебните медици са в изключително деликатна ситуация от години и едва ли стандартът ще облекчи работата им.

Наш дълг е да направим този стандарт заедно, каза председателят на комисията проф. Костадин Ангелов. Трябва да дадем отговор на обществото защо се стигна дотук, лекарите в Стара Загора свършили ли са си работата, съдебният лекар дали си е свършил работата "леге артис", но това ще го каже вероятно назначената петорна медицинска експертиза, добави проф. Ангелов. Ако искаме медицината да бъде поставена на нейното заслужено място, трябва да дадем увереност на хората, че сме си свършили работата, каза още той.
Десислава Пеева/БТА