Министърът на здравеопазването Христо Хинков ще бъде изслушан на извънредно заседание в ресорната парламентарна комисия относно наличието на утвърден медицински стандарт „Съдебна медицина“ и спазване на правилата и процедурите при изготвянето на съдебномедицинската експертиза по случая с пострадалото момиче в Стара Загора. 

Хинков ще трябва да представи и информация относно липсващи на територията на страната ни лекарствени продукти за лечение на пациенти със захарен диабет и на ваксини за деца, които са задължителни съгласно действащия Имунизационен календар на България.

Дневният ред на комисията предвижда и изслушване на главния координатор на Експертния съвет по медицинската специалност „Съдебна медицина“ към министъра на здравеопазването и на председателя на Българското дружество по съдебна медицина относно действащите правила и процедури при определянето на вида на телесна повреда при извършването на съдебномедицинска експертиза.

Депутатите прекъсват ваканцията си, за да затегнат санкциите при домашно насилие

С протести в цялата страна миналата седмица беше изразена подкрепата за 18-годишното момиче, жертва на насилие в Стара Загора. БТА припомня, че нападението над момичето от Стара Загора е станало в края на юни, но случаят придоби широк обществен отзвук едва преди дни. Задържан е 26-годишният Г.Г.

В резултат на активните разследвания по двете досъдебни производства имаме категорични доказателства, че обвиняемият Г.Г. е извършител на престъпленията, за които са му предявени двете обвинения, заяви на брифинг преди дни районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова.

Тя обясни, че в резултат на събрани нови допълнителни доказателства наблюдаващият прокурор от Районна прокуратура Стара Загора е преценил да повдигне допълнително обвинение срещу 26-годишния Георги Георгиев по досъдебното производство за закани с убийство към 18-годишната Дебора Михайлова.
 
Николай Трифонов/БТА