/ БГНЕС
Министърът на културата Боил Банов разпореди проверка на конкурса в Националното музикалното училище (НМУ) и на вътрешните правила на училищата по изкуствата, съобщиха от културното ведомство.

"Казусът с Дарина Такова трябва да насочи вниманието ни към това как да подхождаме с внимание и уважение към всеки, който иска да работи с ученици, иска да предаде опит, знания и умения и има качествата за това, но по една или друга причина не се вписва в административните изисквания", каза министърът след срещата с директора на НМУ Столина Добрева.

Двамата се срещнаха в Министерството на културата по покана на Банов във връзка с казуса, породен от недопускането до участие в конкурс за преподавател в НМУ на оперната певица Дарина Такова.

Министър Банов чака оставката на директора на Националното музикално училище в София

Както БТА съобщи днес Боил Банов очакваше оставката на директора на НМУ. "За всяко музикално училище би било чест да има преподавател като Дарина Такова. Това, което се е случило, е недопустимо! В понеделник очаквам оставката на Столина Добрева", написа Банов вчера във Фейсбук. Поводът бе коментар на оперната певица, в който тя описва кандидатстването си за преподавателско място в НМУ.

След създалото се напрежение: Директорът на Музикалното училище няма да подава оставка

По време на днешната среща Банов и Добрева са разменили своите гледни точки към ситуацията. Те са обсъдили как хората на изкуството във всички сфери, които искат да са полезни, могат да бъдат въвлечени в учебния процес, а не отблъсквани с административни правила.

"Добрият ръководител е длъжен да намери баланс, среда, условия за развитие на духа на тези деца и на училището, да намери най-доброто, до което те могат да се докоснат. Това е работата на ръководителя, както и моята работа", смята Банов.

Предстои експерти на МК да направят проверка на обявяването на конкурса и условията за провеждането му. "Това са вътрешни правила, които не са наложени нито от Министерството на образованието, нито от МК, а са на самите директори, които имат достатъчно свобода", поясни министърът.

По думите на Банов предстои проверка и в другите училища по изкуствата. "Защото логиката изисква големите творци, които имат желание да влязат в нашата образователна система, да бъдат поощрявани за това, а не възпирани от утежнени процедури, за да не върнем утре и други световно признати таланти", обясни министърът.