Министърът на културата Боил Банов
Министърът на културата Боил Банов / БГНЕС
Министърът на културата Боил Банов очаква в понеделник оставката на директора на Националното музикално училище (НМУ) в София. Това написа самият той във Facebook.

"За всяко музикално училище би било чест да има преподавател като Дарина Такова. Това, което се е случило, е недопустимо! В понеделник очаквам оставката на Столина Добрева", пише Банов.

Откриването на Банско Опера Фест 2019 премина „по ноти”

Поводът е коментар на оперната певица, отново във Facebook, в който тя описва кандидатстването си за преподавателско място в НМУ. Оттам й обяснили, че нейната педагогическа дейност не може да бъде зачетена като преподавателски опит, тъй като не е било под шапката на учебно заведение. Тя трябвало да кандидатства като начинаещ учител, на равни начала с току-що завършилите бакалавър и/или магистратура в консерваторията.



"Моята кариера по световните оперни сцени не може да бъде зачетена, затова аз трябва да се изправя пред комисия и да изпълня пет произведения под съпровод на пиано, за да се види годна ли съм да преподавам пеене на деца на възраст между 13 и 18 години", пише Такова.

"Целият професионален, и не само, свят знае, че аз не пея. Знае и защо не пея. Знае и, че ако все още пеех, нямаше да го правя пред комисия в музикалното училище, а по световните сцени, както съм го правила допреди инцидента, който преобърна живота ми", обяснява още сопраното. Всеки мой ученик знае, че в кабинета ни, въпреки травмата, аз пея и показвам технически примери, необходими, за осмислянето на разликата между правилното и неправилното пеене - разлика, която учениците на малко педагози в България знаят да правят", допълва тя.
 
БТА