Костадин Ангелов
Костадин Ангелов / БГНЕС
Време е за обединение срещу борбата с коронавируса. Това каза здравният министър Костадин Ангелов пред депутатите.

Той бе в парламента да даде актуална информация за заболеваемостта от коронавирус в страната.

„Няма да ви лъжа, време е за обединение, защото думите, които са написани под герба – „Съединението прави силата“, не са просто някакви слова. Ако не вярвате на мен, повярвайте на девиза. Той ще ни надживее, но нека ние го изживеем. Положил съм клетва пред народа. Ще направя дори и невъзможното, за да овладеем тази ситуация, но това зависи от общите ни усилия. Ще ни е трудно, но съм сигурен, че ще успеем -с малки крачки, спазвайки мерките ще спечелим битката с коронавирус“, посочи здравният министър.

Ангелов изнесе подробна информация за развитието на епидемията от коронавирус у нас още от март месец. Той уточни, че са разработени през лятото различни сценарий за реорганизацията на болниците.

Министърът уточни, че при достигане на заболеваемост от 600 на 100 000 население ще се определят болници, които ще лекуват само хора с коронавирусна инфекция, а пациентите, които не са заразени, ще бъдат лекувани в други многопрофилни лечебни заведения.

Ангелов отчете, че към 11 ноември 14-дневната заболеваемост е 580,93 на 100 000 души, което ни нарежда ни на 14 място в ЕС.

Смъртността е 9,86 на 100 000 и сме на седмо място в Европа.

"Реорганизацията на здравната система е най-голямото предизвикателство, пред което се е изправял екипът на Министерство на здравеопазването и страната като цяло, а настоящата ситуация за бързо развитие на епидемията изисква действия, чието своевременно ефективно изпълнение е от ключово значение за запазване на живота и здравето на нацията", каза здравният министър.