/ БТА
Диалогът между държавата и транспортния бранш е възстановен. Това обяви служебният министър Христо Алексиев след среща с представители на браншови организации в областта на автомобилните превози на пътници и товари.

"Натрупано беше доста напрежение. Всички знаем, че в момента имаме множество кризи. Сериозният ръст на инфлацията освен привнесените причини, голяма част се генерира и тук - поради неправилни публични политики, които се прилагат. Ние като служебно правителство смятаме, че трябва да работим върху първоизточника на инфлацията и тези кризи," подчерта вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията.

От 1 юли се въвежда тол таксата за второкласните пътища

"Транспортният бранш беше неглижиран и това доведе до много високи разходи, които се отразиха на всяка една суровина, стока и услуга. Коментирахме да започнем стъпка по стъпка да решаваме тези проблеми и да стопираме инфлацията на транспортните разходи и тяхното понижение", подчерта Алексиев.

Според него ТОЛ системата не е е добре структурирана и това създава проблеми. Затова се предвиждат конкретни мерки.

"Не искаме да загубим прихода в бюджета от ТОЛ таксите, но смятаме, че можем да увеличим цената на транспортния трафик през страната и да бъде по-облекчено таксуването за родните превозвачи. Без това да засегне кой знае колко приходите от тези такси в бюджета", обясни още служебният министър. 

"Логистиката в региона на Балканите е много скъпа поради дългия престои на камиони и ТИР-ове, излиза между 250 и 300 евро на ден. Всичко това се отразява на крайния потребител", каза Алексиев.

"Успяхме да устискаме, за да не бъде българския транспорт заложник на егото на един човек. Бяхме неглижирани, хвърлени настрани, въпреки, че обяснявахме как транспортният бранш е генератор на инфлационни процеси", заяви от своя страна Йордан Арабаджиев от  Съюза на международните превозвачи.

Пътните строители спират с протестите, ще търсят диалог със служебно правителство

Арабаджиев обяви, че фирми от бранша са били подложени на репресии, причина за което, според него, е станало участието им в протестите на превозвачите през това лято срещу предходното управление на страна. Той допълни, че на някои от тях са издадени наказателни постановления, които те ще обжалват в съда.