избори машина
избори машина / БТА
През целия ден може да се наблюдава как протича процесът по доверено изграждане на машините. Това обявиха от Министерството на електронното управление на брифинг.

"Този процес се извършва от ЦИК. Министерството на електронното управление осигурява защитена среда. Процедурата започва с проверка на параметрите на тази платформа. След това се изтрива всичко, слага се нова операционна система. След това от метална каса, която е в специалната защитена среда, представители на МЕУ отварят сейфа, отварят запечатан плик, от него вадят пакет с информационни активи, предадени от ЦИК с протокол от 16 октомври. Този носител е криптиран, той е защитен с парола, която е предадена с активите. Има т.нар. контролна сума към този пакет", обяви на брифинг главният секретар на министерството на е-управлението Ангел Петров.

Денков: Дали ще има машини е въпрос с повишена трудност, случилото се беше активно мероприятие


"Не тълкуваме решенията на съда. Съобразяваме се със съда и се стараем да изпълним решенията", посочи той на журналистически въпрос относно решението на Върховния административен съд за машинното гласуване", посочи той.