ЦИК закъсня с подаването на документите в Министерството на електронното управление още преди първия тур, заяви министър-председателят
Очаквам да има избори, разбира се. Дали ще има машини е въпрос с повишена трудност, защото верификацията на тези машини изисква доста време. Екипите работят денонощно, за да извършат тази верификация. ЦИК закъсня с подаването на документите с Министерството на електронното управление още преди първия тур. Това обяви премиерът Николай Денков пред журналисти.

"Случилото се в петък е активно мероприятие. Аз нямам съмнение за това. Както знаете, искам оставката на зам.-председателя на ДАНС, който без да ме информира, без да спази закона за класифицирана информация изпрати тази информация на широк кръг от хора, вместо да решим проблема", заяви той.

ЦИК: В 5900 секции в страната ще се гласува с машини на балотажа

"Трябва да ви отговоря, че трябва да протече съответната проверка и да се види какво се е случило", коментира министър-председателят.

Той не пожела да отговори дали президентската институция е замесена в случилото се.

"Чакам от председателя на ДАНС да ми изпрати съответното предложение, защото по закон трябва да получа това предложение, за да уволня заместник-председателя", заяви Денков и допълни, че е говорил с председателя на ДАНС Пламен Тончев.

"Абсурдно е, няма друга тема. Ще попитам заместник-министъра чисто човешки да ми разкаже какво се е случило. Познавам и Божидар Божанов, и Кирил Петков, това, което прочетох в медиите, е абсурдно", оцени случилото се Денков.

"Този кабинет има смисъл да съществува, ако си изпълнява програмата и даде възможност на Народното събрание да изпълни законодателната си програма", коментира още Денков.

По думите му, в момента министър Йоловски е под голямо напрежение да верифицират машините и не са коментирали темата с това защо му е назначена охрана на него и семейството му.

Денков коментира и изгонването на руски журналист, експулсиран от ДАНС. "Не е по отношение на журналистическата му дейност. Извършвал е дейности, които противоречат на законите", заяви той.

По темата с руската църква, трябва да се проучи акта за собственост - ако се проследи дали този акт на собственост е издаден в съответствие на законите. Ако се окаже, че е издаден неправомерно, тогава държавата ще си изисква съответната собственост, защото там има спорни моменти.

"Българската патриаршия може да отвори църквата, с цялото уважение към тях, и техните отношения с руската църква. Държавата няма отношение тук. Това е духовен храм. Ние не можем да отваряме и затваряме храмове", коментира още Денков.

Москва ще отвърне на действията на България по отношение на журналиста от „Российская газета“

На въпрос как приема един народен представител като Пеевски един вид да нарежда какво да прави правителството, Денков беше категоричен: "Естествено, че не го приемам. Всеки си ангажименти, правителството си има ангажименти, и Народното събрание си има права и задължения. Например поставянето на срокове на зависи от това кой какво е написал в писмото, а зависи от правилата на институциите", изтъкна министър-предсеателят.