За 6 месеца видяхме абсолютно отсъствие в последните 12 години на ясна политика по отношение на националната култура, заяви министърът на културата Велислав Минеков
Това, което видяхме за 6 месеца – абсолютно отстъствие в последните 12 години на ясна политика по отношение на националната култура. Неясно финансиране, политическо субсидиране, раздаване на средства по партиен начин, раздаване на средства в медии, което е подкупване. За съжаление има много щети има по паметници на културата. Внесли сме сигнали в прокуратурата да се намерят извършителите на тези сериозни престъпления, чакаме отговори и се надяваме да ги получим скоро. Това заяви министърът на културата проф. Велислав Минеков.

"Много сериозна акция имаше за спасяване на гробницата на Краново, възможно е да получим средства от чужбина за възстановяване на гробницата. Имахме разговор на високо ниво по отношение на щетата на остров Свети Кирик и Юлита. Имаме подадена ръка от Франция и ЮНЕСКО във връзка със спасяването на острова заради съществуващата разруха заради мечтите да се управлява по престъпен начин", посочи той.

Минеков за пожара в София: За пореден път сграда с история пада жертва на лошо законодателство

"Свидетел съм на корупция и законна корупция, на безпринципно раздаване на 33 млн. Лева през Фонд „Култура“. Никой следващ министър няма да може да заобиколи изискванията, които ще бъдат поставени от нас. През годините бюджета на Министерството на културата е нищожен и мизерен, много служители са били съгласни с тази мизерия. Нашето искане да се вдигне бюджета с още 49% - това не се е случвало. Проведохме разговори с общини, общности, с партии, за непрекъснато покачване на бюджета със стъпка от 0,5% от БВП", посочи той.

Минеков: Един от начините за спасяването на НДК е ГЕРБ да освободят офисите

През годините е имало опити за "плячкосване" на остров Кирик - разпродаване на строителни петна, на които да се строи архитектура, която да наподобява архитектурата в Созопол. "Той е абсолютно ограбен, до последно, липсват два торпедни кратера, достойни за всеки световен музей, унищожен е виенският парапет, нарязан и претопен", разкри Минеков. Имало е идея и островът да стане хазартен център, което също, по думите му, е опит за плячкосване.

„В НДК имаме огромен дълг за изплащане. Абсолютно нищо не е направено по отношение на енергийна ефективност. Миналия месец сметката за електричество е близо половин милион лева. В момента са наистина наложителни мерки за спасяването на НДК, предприели сме стъпки и това ще се случи. Наистина тази площ на НДК трябва да бъде използвана. През годините НДК е било обречено на грабеж. Това е английският двор, който е приватизиран. Това е покритият паркинг, който е приватизиран. Това е паркингът, който изведнъж се ползва и е станал собственост на общината. Абсолютно никакви доходи отникъде, спрени са всички източници. Ще се пошегувам, но може би за да върнем тези 90 млн. общ дълг на НДК, може би трябва да поканим АББА, които да изнасят концерт всяка вечер там и, ако може, да не са хоноровани за тази цел“, допълни служебният министър.

На въпрос дали е водил разговори и дали е склонен да заеме поста министър на културата при едно редовно правителство, проф. Минеков заяви, че никой не е водил с него такъв разговор. На този етап не са били отправяни към него такива предложения.

Минеков коментира, че Министерският съвет e приел одобряването  на допълнителни разходи по бюджета на Министерство на културата за 2021 г.
 

С ключовата промяна се предлага за извършването на плащанията да се използва сметка за чужди средства на Министерството на културата. По този начин предоставеният през последното четиримесечие на 2021 година ресурс ще може да бъде запазен и  разпределен в допълнение към бъдещия основен бюджет на ИА „Национален филмов център”, предвиден в прогнозите за 2022 г. Решението е взето благодарение на съвместните усилия по рестартирането на процеса по финансиране на филмовата индустрия, в сътрудничество между екипите на Министерство на културата, Министерство на финансите и ИА „Национален филмов център”.
 
В резултат ще бъде позволено усвояването на предвидени средства в различните схеми за държавна помощ, администрирани от ИА „Национален филмов център”. Подобен акт се прави за първи път и недвусмислено показва подкрепата на държавата към усилията на ръководството на ИА НФЦ за преодоляване на натрупаните през последните години проблеми във функционирането й.
 
В Националния филмов център вече работят художествените комисии, определящи проектите, които ще бъдат финансирани.