Пожар в емблематична сграда в центъра на София
Пожар в емблематична сграда в центъра на София / Георги Димитров
Министърът на културата проф. Велислав Минеков излезе с остра позиция за големия пожар тази сутрин на емблематичната сграда и паметник на културата на площад "Възраждане" и бул. Христо Ботев" в София. Районната прокуратура в София е започнала проверка.

Сградата, архитектурно-строителен паметник на културата, намираща се на бул. „Христо Ботев” № 61, попада в защитена територия за опазване на недвижимото културно наследство и всички градоустройствени и инвестиционни проекти и искания за намеси в обекта подлежат на съгласуване по реда на Закона за културното наследство, посочиха от Културното министерство.

Пожар в центъра на София: Горя сградата на бивше емблематично заведение (ВИДЕО)

„Възмутен съм от това, че за пореден път една прекрасна сграда, която носи част от нашата обща история, пада жертва на лошото законодателство. Още повече, че подобно на Тютюневите складове в Пловдив, къщата на Гешов, Захарна фабрика, още много стари къщи в историческите части не само на София, а в цялата страна, и тук имаме опасен рецидив. Министерството на културата осъжда остро всяко посегателство над културното ни наследство“, посочи проф. Минеков, който веднага направи инспекция на мястото на инцидента.

Министърът на културата уточни, че експертите от подчиненото му ведомство в годините са направили не една проверка, изготвили са не един протокол с предписания за опазването и на тази сграда, но резултат няма, защото според него законът не е достатъчно ефективен.

„Още щом се сформира следващият парламент, ще насоча вниманието на народните представители към необходимостта от спешна промяна на законодателството. С екипа ми сме подготвили много предложения за изменения и допълнения на различни закони, включително и на Закона за културното наследство. На безобразията, които се позволява да се случват с културното ни наследство, трябва да се сложи край, а собствениците на тези безценни късчета от нашата история трябва да се задължат да носят отговорност. В противен случай, поради прекараните години в безхаберие, рискуваме да останем без най-важното – без нашата памет и история“, категоричен бе министър Минеков.

Вижте кадри от огромния пожар в центъра на София

По думите му никога не е била потърсена ясна отговорност от собствениците на тези сгради – недвижими културни ценности, паметници на културата.

„Изказвам огромна благодарност на пожарникарите, които за пореден път откликнаха толкова експедитивно и направиха всичко по силите си да намалят щетите от тези злонамерени действия и от бездействието на собствениците на бившия театър „Ренесанс“, сподели още министърът на културата.