Само Уганда е по-назад от България по брой ваксинирани, отчете Минеков
Ние имаме готови мерки за подкрепа на творческия сектор, заяви министърът на културата Велислав Минеков пред депутатите от ресорната комисия в парламента.

„Вие всъщност питате при земетресение от шеста степен колко ще са жертвите“. Така Минеков отговори на въпрос колко време се очаква да останат в сила ограничителните мерки.

Един от най-трудните въпроси е да прогнозираме колко време ще продължи вълната, каза здравният министър д-р. Стойчо Кацаров.

По думите му примерът на други страни в Европа е показал, че четвъртата вълна е по-кратка и по-малко интензивна. „Може да се предполага по аналогия, че нещо подобно ще се случи и при нас. Това би означавало в рамките на октомври да приключи този процес. Трябва обаче да имаме предвид, че в тези страни броят на ваксинираните хора е значително по-голям, отколкото в България. Това може да обуслови по-дълго и по-тежко протичане на вълната в България, но това са хипотези.“ Все пак той прогнозира, че е възможно до месец, месец и половина четвъртата вълна да е отминала.

Пандемията може да бъде преборена едва при 85% ваксинирани, каза още Минеков, позовавайки се на проучване на германския институт "Роберт Кох". „Ние сме на последно място по ваксинация както в Европа, така почти и в света. Малко по-зле от нас е Уганда. Надявам се Уганда да не ни задмине“, каза още Минеков.