Кацаров отговори и за поисканата му оставка от ГЕРБ-СДС
„Броят на хоспитализираните в страната стигна близо 4 хиляди души, което не е повод за паника и суматоха, но отминахме границата, в която ползвахме само легла, разкрити за болни с COVID-19”. Това каза здравният министър д-р Стойчо Кацаров пред депутатите в комисията по култура и медии.

Налага се преструктуриране на болниците, „което означава, че здравната система вече е подложена на сериозен натиск“, каза още Кацаров. Така той аргументира решението на здравните власти да се наложат нови противоепидемични мерки. „Мерките бяха обсъждани в продължение на повече от една седмица“, обясни още той.

"Що се отнася до конкретните мерки, културните институции са най-леко засегнати", каза Кацаров. Няма съществена разлика в работата на кината, театрите и провеждането на концерти, уточни още Кацаров. 

"Ние налагаме тези мерки по принуда, за да можем да защитим живота и здравето на хората. Справедливо е тези, на които ограничаваме изцяло или частично дейността, от която те изкарват прехраната си, да бъдат обезщетени, допълни той".

На въпрос колко време биха продължили тези ограничения, той заяви, че това е много труден въпрос, тъй като не може да се предвиди продължителността на пандемията. По думите му, ако съдим от другите страни в Европа, би трябвало до края на октомври, ситуацията да е по-спокойна. 

Кацаров бе категоричен, че ваксинирането трябва да продължи да бъде доброволно

Вече и за децата е ясно, че ГЕРБ и един собственик на няколко заведения водят активна кампания срещу мен“. Така Кацаров отговори на ГЕРБ-СДС, които поискаха оставката му по-рано през деня.

Поставят измислени въпроси. Няма абсолютно никакъв проблем със снабдяването с кислород и Ремдесивир в болниците“, каза още Кацаров.

Той призна, че е имало проблем с изплащането на допълнителните 1000 лева за медиците на първа линия в битката с коронавируса. И увери, че в следващите дни проблемът ще бъде изчистен. По думите му проблемите са възникнали заради неясноти с методиката.