Минчо Спасов призова да се разсекретят работните тетрадки по делото „Буда”
Минчо Спасов призова да се разсекретят работните тетрадки по делото „Буда” / снимка: БГНЕС, архив
Минчо Спасов призова да се разсекретят работните тетрадки по делото „Буда"
61315
Минчо Спасов призова да се разсекретят работните тетрадки по делото „Буда"
  • Минчо Спасов призова да се разсекретят работните тетрадки по делото „Буда"

С промяна в закона да се отворят и досиетата на лицата, които са сътрудничели на Народната милиция. Това предложи в интервю за Дарик юристът от НДСВ Минчо Спасов. Той призова освен досието „Буда", да бъдат разсекретени и работните тетрадки на Младен Георгиев - настоящия секретар на ДАНС, който като оперативен работник през 1996 г. е опитал да привлече Бойко Борисов за информатор на ЦСБОП. От тези тетрадки според Минчо Спасов щяло да стане ясно каква е била истинската дейност на премиера и дали например Борисов е бил „внедрен при царя, за да го следи".

Юристът от НДСВ, който беше председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в миналото Народно събрание, коментира тезата на Младен Георгиев в интервю пред в. „Преса", че подписите му под изнесените документи може и да са фалшифицирани. „Господин Младен Георгиев беше назначен за награда за своята дейност като вербовчик на Борисов и в момента заема длъжност главен секретар на ДАНС. Т.е. той е служител на тайните служби и като такъв той е длъжен да лъже, а не да казва истината. Особено за старите си контакти и разработки", каза по този повод Минчо Спасов.

Затова според Спасов ако гражданското общество наистина се интересувало от темата „Буда", най-добрият начин било не да се разпитва Младен Георгиев, а да се даде достъп до работните му тетрадки, когато е бил водещ офицер по случая „Буда".

Там ще се разкрие истинската дейност на премиера, категоричен е Минчо Спасов. Освен разкриването на работните тетрадки на Георгиев, НДСВ предлага и допълнение в закона за досиетата. „Там след изброяването на служителите и сътрудничилите на бившата Държавна сигурност и военното разузнаване, да се добави и Народната милиция. Тогава ще има много интересни неща и за политици в РЗС и „Атака", и за политици в ГЕРБ разбира се", обясни Минчо Спасов.

„Не виждате ли, че се оказва, че тези, които ни управляват имат общи кукловоди. Аз ги наричам по-образно казано - „пенсионирани богати милиционери". Това са водещите офицери и на Гоце и на Буда", каза още председателят на вътрешната комисия в миналия парламент.

По думите на Минчо Спасов „ако се окаже вярно това, което самият Бойко Борисов казва, че са го следили заради царя, може да се окаже, че той е бил внедрен при царя за да го следи. „Аз съм много любопитен да видя работните тетрадки на Младен Георгиев, какво е докладвал там Борисов", допълни юристът от жълтата партия.

„Ако Бойко Борисов е мъж, той ще разпореди разсекретяване на досието „Буда" и на работните тетрадки. Ако не е мъж и продължи да медитира, както в момента от една седмица го няма, то според мен ще продължат да излизат подобни компромати. Защото тези, които са ги извадили, предполагам, че имат още добър запас от тях", прогнозира Минчо Спасов.