Михов за свалянето на руския изтребител: Безусловно тежък инцидент
Михов за свалянето на руския изтребител: Безусловно тежък инцидент / снимка: БГНЕС, архив
Михов: Свалянето на руския боен самолет води до ескалиране на напрежението
82902
Михов: Свалянето на руския боен самолет води до ескалиране на напрежението
  • Михов: Свалянето на руския боен самолет води до ескалиране на напрежението

Сваленият руски самолет в Турция води до ескалиране на напрежението.
Това коментира в кулоарите на парламента зам.-председателят на групата на АБВ Михо Михов.

Москва: Руският самолет не е нарушил турското въздушно пространство

„Не смятам, че СУ-24 е най-модерният самолет на Русия. Това е от времето на Варшавския договор така нареченият фронтови бомбардировач, който носи под крилата си и в тялото около 9 тона бомби. Не разбираме логиката защо на 6000 метра лети такава мишена и трето, все още трябва да изчакаме, за да се уточни дали е нарушил турското пространство и е свален от F-16 или е, както твърди Москва, свален от зенитни средства от земята. Във всички случаи военно-политически това е ескалиране на напрежението и то ще се развива, но може би мъдростта на руските и турските политици ще внесе баланс", каза Михов.

Турция свали руски боен самолет край сирийската граница (СНИМКИ/ВИДЕО)

Той сподели, че за него ще е интересно да научи кой дава команда за свалянето на такива самолети. „Известно е по нашите канони, че това трябва да се реши от министъра на отбраната и малко по-нагоре, а там, доколкото аз имам чувството като пилот, се е действало по команда на военните. Но военна е средата. И видимо е, тогава, когато има сражение, военните ще дават тези разрешения за атаки и настъпления", каза той.

Михов изрази убедеността си, че експертите на НАТО в Брюксел може би не със съвещания на министрите на отбраната и на външните работи, но ще има становище по този инцидент, който по думите му безусловно е тежък.