Москва: Руският самолет не е нарушил турското въздушно пространство
Москва: Руският самолет не е нарушил турското въздушно пространство / БГНЕС

Противоречива информация постъпва от Анкара и Москва за траекторията на сваления от Турция руски самолет Су-24.

Руски бомбардировач Су-24 беше свален при връщането си в сирийската авиобаза Хмеймим, предаде ТАСС, цитирайки съобщение от руското министерство на отбраната.

Руският военен самолет Су-24 беше свален от турски изтребител Ф-16 на територията на Сирия при връщането си в базата. "Анализът на данните от обективния контрол еднозначно показа, че не е имало нарушение на въздушното пространство на Турция", казаха от министерството.

Турция свали руски боен самолет край сирийската граница (СНИМКИ)

Самолетът е бил свален от ракета въздух-въздух, изстреляна от турския изтребител, когато се е намирал на височина 6000 м и на километър разстояние от границата на Турция. От министерството съобщават, че по предварителни данни пилотите са успели да катапултират и сега съдбата им се изяснява.

Турският генщаб съобщи, че турски изтребител е свалил самолет, нарушил въздушното пространство над страната, след като екипажът на нарушителя е получил десет предупреждения за пет минути. Това се потвърждава и от анализа на засечената от радара траектория на самолета, съобщава Анадолската агенция, позовавайки се на военни източници. Данните от радара ясно показват, че самолетът е минал през турското въздушно пространство над района на Яйлядагъ, окръг Хатай.

Москва Руският самолет не е нарушил турското въздушно пространство
netinfo

По предварителни данни, пилотите на сваления самолет са успели да се катапултират.

Според базираната във Великобритания Обсерватория за човешки права, която следи развитията в конфликта чрез местни активисти, съдбата на екипажа на руския самолет засега не е известна, предаде ДПА. "Руски хеликоптери в момента проучват района, където пилотите са се приземили", посочва Обсерваторията.

Ройтерс предаде, че единият от пилотите на сваления изтребител е в ръцете на тюркменските сили в Северна Сирия.

Сирийски бунтовници обаче твърдят, че са застреляли във въздуха член на екипажа на руския изтребител.

В района живеят в палатки тюркмени (тюркски етнос, с който Турция има етнически и езикови връзки). Руските сили на терена в Сирия са предприели операция за спасяването им.

Сирийски бунтовници свалиха руски военен хеликоптер

Руският президент Владимир Путин подчерта, че сваленият Су-24 по никакъв начин не е застрашавал Турция, защото е провеждал операция срещу терористичната организация "Ислямска държава". Той предупреди, че атаката срещу руския бомбардировач ще има "сериозни последствия" за руско-турските отношения.

Източник: БТА