Турската бойна авиация е свалила на границата със Сирия боен самолет, който нарушил турското въздушно пространство, предаде телевизия СиЕнЕн-Тюрк, позовавайки се на източници от сигурността.

Свалиленият самолет е руски, съобщи турското президентство, цитирано от агенция Доган.

Два военни самолета доближиха турската граница със Сирия и бяха предупредени, преди единият от тях да бъде свален, заяви официален турски представител пред агенция Ройтерс. Според информацията на Турция въздушното пространство на страната е било нарушено неколкократно.

Турската армия твърди, че в интервал от 5 минути е отправила 10 предупреждения към нарушителя, който не е взел под внимание предупрежденията. При това положение руски СУ-24 е бил свален в съответствие с правилата за реакция на турските въоръжени сили, уточнява президентството.

Два турски изтребителя Ф-16, които патрулирали по границата, са участвали в свалянето на самолета. Според Русия обаче руският СУ-24 е бил свален от артилерийски огън. Москва отрича, че самолетът е пресякъл границата на Сирия към турското въздушно пространство и твърди, че може да докаже, че самолетът не е напускал сирийското въздушно пространство.

Русия отрече нейният изтребител да е нарушавал въздушното пространство на Турция

Руското министерство на отбраната заяви, че проучва обстоятелствата около катастрофата. "Министерството на отбраната иска да подчертае, че самолетът е бил над сирийска територия през целия полет", се изтъква в съобщението, цитирано от АП.

Турските телевизии излъчиха кадри, на които се вижда как двама пилоти катапултират.

Турция свали руски боен самолет край сирийската граница (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo
Според базираната във Великобритания Обсерватория за човешки права, която следи развитията в конфликта чрез местни активисти, съдбата на екипажа на руския самолет засега не е известна, предаде ДПА. "Руски хеликоптери в момента проучват района, където пилотите са се приземили", посочва Обсерваторията.

Ройтерс предаде, че единият от пилотите на сваления изтребител е в ръцете на тюркменските сили в Северна Сирия. Това са съобщили местни източници, цитирани от турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

В района живеят в палатки тюркмени (тюркски етнос, с който Турция има етнически и езикови връзки). Пилотите са успели да катапултират. Руските сили на терена в Сирия са предприели операция за спасяването им.

Медиите разпространиха кадри на устремения към земята самолет, зад който се е образувала дълга огнена опашка.

Турция свали руски боен самолет край сирийската граница (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo
Турският министър-председател Ахмет Давутоглу е дал указания на външното министерство да се консултира с НАТО и ООН за събитията по границата, предаде ТАСС.

Турското електронно издание Хабертюрк напомня, че във връзка с въздушните удари на руски самолети по района на тюркмените в Сирия турският премиер Ахмет Давутоглу бе предупредил Москва, че при нарушаване на сигурността на турската граница, Анкара ще действа съобразно правилата за реакция на въоръжените сили.

Турция е свалила неидентифициран безпилотен самолет (СНИМКИ)

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и премиерът Ахмет Давутоглу са информирани за случая от началника на Генералния щаб на армията ген. Хулуси Акар.

Турското външно министерство е извикало руския шарже д'афер. Инцидентът е първи случай на сваляне на руски или съветски самолет от страна членка на НАТО от 1950-те години насам.

По искане на Турция НАТО свиква извънредно заседание на посланиците на 28-те страни заради инцидента.

Турция свали руски боен самолет край сирийската граница (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo
В началото на октомври  Турция обвини Русия, че нейни самолети са нарушили въздушното ѝ пространство. Тогава турският премиер Ахмет Давутоглу призова Русия да зачита турското въздушно пространство, заявявайки че страната му няма "да прави никакви отстъпки" по въпроси, засягащи сигурността на границите й. Давутоглу подчерта, че независимо коя е държавата нарушител на турското въздушно пространство, тя ще бъде предупредена приятелски. Той изтъкна обаче, че "правилата за ангажиране са валидни и турските въоръжени сили са упълномощени".

Източник: БТА, снимки: БГНЕС