Турция е свалила неидентифициран безпилотен самолет (СНИМКИ)
Турция е свалила неидентифициран безпилотен самолет (СНИМКИ) / БГНЕС, архив

Турски военновъздушни сили са свалили неидентифициран безпилотен самолет, нарушил въздушното й пространство, съобщи генералният щаб на Турция.

Давутоглу: Не препоръчвам на никого да нарушава границите на Турция

„Днес в нашето въздушно пространство е бил засечен неидентифициран безпилотен летателен апарат. Въпреки предупрежденията, изпратени три пъти, апаратът е продължил полета си. Нашите самолети, патрулиращи по границата, са открили огън и са го свалили", съобщи генералният щаб.

Той поясни, че предприетите мерки са в съответствие с правилата за реагиране на турските въоръжени сили при трансгранични атаки.

Безпилотният самолет е паднал до село в турската провинция Килис. Селото се намира на 3 километра от турско-сирийската граница. Държавната Анадолска агенция разпространи снимки, на които се вижда сваленият летателен апарат да лежи по „гръб" върху тревата.

Съобщава се също, че висшето турско командване е пристигнало на мястото за проучването на дрона. Още не се знае на кого принадлежи той.

Съединените щати подозират, че летателният апарат е руски безпилотен самолет, съобщи американски представител, цитиран от Ройтерс. Русия обаче заяви, че всичките й безпилотни самолети са в Сирия и действат според плановете. Говорителят на руското Министерство на отбраната ген. Игор Конашенков уточни, че тяхната цел е наблюдение въздушно разузнаване.

Генералният щаб на руската армия също подчерта, че сваленият в Турция безпилотен самолет не принадлежи на Русия.

Междувременно министерствата на отбраната на Турция и Русия установиха пряка връзка за осигуряване на безопасност на полетите на руската авиация. Това съобщи началникът на главното оперативно управление на Генералния щаб на руската армия генерал-полковник Андрей Картаполов, предаде ТАСС.

Картаполов добави, че е установена и "гореща линия" между центъра за управление на полетите в авиобаза Хмеймим в Сирия и командния пункт на военновъздушните сили на Израел.

Той припомни, че на 14 и 15 октомври бяха проведени тренировки за взаимодействие на авиациите на двете страни за предотвратяване на опасни инциденти във въздуха.

Турция прихвана руски боен самолет, нарушил въздушното й пространство

В началото на месеца Турция обвини Русия, че нейни самолети са нарушили въздушното ѝ пространство. Тогава турският премиер Ахмет Давутоглу призова Русия да зачита турското въздушно пространство, заявявайки че страната му няма "да прави никакви отстъпки" по въпроси, засягащи сигурността на границите й. Давутоглу подчерта, че независимо коя е държавата нарушител на турското въздушно пространство, тя ще бъде предупредена приятелски. Той изтъкна обаче, че "правилата за ангажиране са валидни и турските въоръжени сили са упълномощени".

Източник: БГНЕС, БТА