Давутоглу: Не препоръчвам на никого да нарушава границите на Турция
Давутоглу: Не препоръчвам на никого да нарушава границите на Турция / БГНЕС

Турският министър-председател Ахмет Давутоглу заяви, че Москва е обяснила нарушаването на турското въздушно пространство от неин самолет като "грешка" и добави, че руската намеса в Сирия ескалира кризата, предаде Ройтерс.

Давутоглу каза това в интервю за турската телевизия Хабертюрк, след като бе съобщено, че в събота руски боен самолет е навлязъл в турското въздушно пространство край сирийската граница, което е накарало Анкара да изпрати два свои изтребителя, за да го прехванат.

Турция прихвана руски боен самолет, нарушил въздушното й пространство

Границите на Турция трябва да се уважават, не препоръчваме на никого, приятел или враг, да ги нарушава, заяви турският премиер, цитиран от интернет сайта на телевизия Хабертюрк.

Давутоглу подчерта, че независимо коя е държавата нарушител на турското въздушно пространство, тя ще бъде предупредена приятелски. Той изтъкна обаче, че "правилата за ангажиране са валидни и турските въоръжени сили са упълномощени".

Ердоган: Русия направи сериозна грешка в Сирия

"Сирия не е съсед на Русия, а съсед на Турция. Не препоръчваме на никого, приятел или враг, да нарушава границите на Турция", заяви премиерът. Давутоглу подчерта, че кризата в Сирия не е започнала от вчера и че в продължение на четири години страната му се опитва да убеди членката на Съвета за сигурност на ООН да предприеме действия. По думите му обаче Русия не извършва операции в района, където се намира "ДАЕШ" (един от акронимите на джихадистката групировка "Ислямска държава").

"Каналите ни (за комуникация) с Русия по този въпрос са отворени. Обсъждаме това, което е нужно. Надявам се, че ще се откажат от грешния подход", заяви още турският министър-председател.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че ще бъде свикано заседание на посланиците на държавите от пакта заради инцидента с навлизането на руски изтребител в турското въздушно пространство.

Действията на Русия не допринасят за сигурността и стабилността в региона, заявява Столтенберг. Той призовава Москва да зачита изцяло въздушното пространство на НАТО и да избягва нарастването на напрежението в алианса.

Русия ескалира войната в Сирия, като взима на мушка умерената опозиция, предупреди американският министър на отбраната Аштън Картър, цитиран от Ройтерс. Той сравни опитите на Москва да укрепи режима в Дамаск като това да "се вържеш към потъващ кораб".

Съединените щати обсъждат с Турция нарушаването на въздушното й пространство от руски изтребител, участващ във военновъздушната кампания на страната си в Сирия, отбеляза той.

Източник: БТА