Меглена Кунева откри изложба в защита на потребителите
Меглена Кунева откри изложба в защита на потребителите / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Еврокомисарят по защита на потребителите Меглена Кунева откри изложба с проекти, реализирани в различните страни-членки на ЕС, картини и артинсталации, посветени на защитата на потребителите. Експозицията е обиколила вече други европейски страни, а у нас бе подредена на Моста на влюбените пред НДК. Поводът – отбелязването на Европейския ден за защита на потребителя, който се отбелязва на 15 март.

Еврокомисарят обобщи, че потребителите в Европа са най-голямата икономическа сила, която формира 58 % от БВП на Стария континент. После Кунева се разходи по моста и отговори на въпроси на гражданите.

Тя отбеляза, че отговаря за публичните услуги. Не знам колко от хората могат да си разчитат сметките. Това е едно от нещата, които аз мога да направя. Имаме едни и същи изисквания за всички страни как да изглеждат основните елементи от договора, каза Кунева. Предстои приемането на директивата за публичните услуги. Това не е просто лозунг „Знай правата си”, допълни тя.

Българският проект в изложбата е посветен на лъжливите биопродукти с надписи по етикетите „био”, „еко” и „биологичен”. Фалшивите марки лютеници, олио, кисели млека, мед и консерви, изобразени на плаката, вече не се продават в супермаркетите на големи вериги, след като Българската национална асоциация на потребителите и фондацията за биологично земеделие са сезирали държавните власти, търговците и производителите за фалшивия им биосъстав.