Мегафоните уплашили допълнително перничани след труса
Мегафоните уплашили допълнително перничани след труса / снимка: БГНЕС, архив
Мегафоните уплашили допълнително перничани след труса
53895
Мегафоните уплашили допълнително перничани след труса
  • Мегафоните уплашили допълнително перничани след труса

Още на третата минута след земетресението полицейските патрулите в Перник вече са давали информация на хората, че трусът е вторичен и няма нанесени щети. Това съобщиха за Дарик от пресцентъра на „Пожарна безопасност и защита на населението". Всички патрули на пожарната и на охранителна полиция са информирали жителите на града и околните села за регистрирания земен трус. Според жители на пернишкия квартал „Църква" обаче полицейските мегафони са зазвучали на десетата минута, а информацията не се е разбирала. Множество обаждания са постъпили и при кмета на Перник Росица Янакиева, според която мегафоните са внесли допълнително напрежение в града.

„Внимание, регистриран е вторичен земен трус. Няма пострадали хора и нанесени материални щети" - това съобщение е прозвучало три минути след земетресението, твърдят от „Пожарна безопасност и защита на населението". По тяхна информация всички патрули в Перник са били ангажирани с ранното оповестяване, като на места служителите на полицията и пожарната дори са слизали от автомобилите, за да успокояват хората от града и околните села, както и да оглеждат сградите за по-сериозни щети.

Според някои местни жители въпросните мегафони по-скоро са усилили паниката, отколкото да успокоят хората. 30-годишната Кристина от пернишкия квартал Църква" разказа пред Дарик, че по време на земетресението се е намирала в заведение: „Всички хора се евакуираха, излязоха навън. Но се чуха след 10 минути. Не разбрахме информацията, която ни съобщиха, само чухме мегафоните и сирената всъщност. Аз лично не съм чула говор".

Новата система за реакция при земетресение е проработила, но не с очаквания ефект, коментира кметът на Перник Росица Янакиева: „Ако беше друго бедствие, което може предварително да се предизвести, за да не се стигне до щети, до човешки жертви, например прииждаща вълна, подобна система - да! Но при тази ситуация всички преживяхме труса, след което тръгнаха мобилните екипи да оповестяват по мегафони. Това създаде допълнително напрежение, защото хората не могат да разберат какво се говори от тези мегафони. Фактът, че се говори нещо, още повече стресира, защото всеки очаква, че му казват нещо страшно".

Янакиева допълни, че много от местните жители са се обаждали и в общината, за да разберат какво гласи съобщението на мегафоните.