/ DarikNews.bg
Според новите правила най-малко половината от приходите на болниците трябва да отиват за заплати на персонала
Протестиращите медицински сестри се договориха с Кирил Ананиев. По-рано днес те опънаха палатка пред министерството, въпреки уверенията че от следващата година ще получават справедливи възнаграждения, съобщава NOVA.

Според новите правила: най-малко половината от приходите на болниците трябва да отиват за заплати на персонала.

Медицинските сестри поискаха вътрешните правила за възнагражденията  да се публикуват на сайта на всяка болница. Сестрите остават в протестна готовност, ако обещанията не се изпълнят.

Бунтът на белите престилки: Медсестри отново излизат на протест 

“Ако медицинската сестра взима хиляда лева, лекарят ще взима 1600, най-грубо казано, но и двете са не по-малко, тоест, ако имат приходи, може да е над 1000 лева при медицинските сестри и над 1600 лева за лекар”, заяви Кирил Ананиев, министър на здравеопазването.

„Всяко едно от тези неща, за които се договорихме, включително и за заплащането, да видим, като го проиграем февруари, март месец, ако има нужда, пак ще го пипнем”, каза Иван Кокалов , член на Надзорния съвет на НЗОК.

„В много голям процент от случаите тези вътрешни правила за разпределение на работна заплата са тайна. Обикновеният служител и работник не знае какви са 2013 ще бъдат принудени всички директори на болници да качват тези правила на сайта на самата болница”, обясни Мая Илиева, синдикат на медицинските специалисти в България.