/ снимка: Фейсбук
Над медицински специалисти по здравни грижи във Варна е упражняван психологически натиск, заради участието им в националния протест. Това разкри пред Дарик Светлана Стойнева, която е координатор на протеста за Варна. 

Натискът представлявал изказвания на директори и работодатели към професионалистите по здравни грижи дни преди протеста. Това е дало ефект и много от предупредените са се отказали да излязат на демонстрацията на 1 март, отбеляза Стойнева.

На 19 март омбудсманът разпространи чрез сайта на институцията позиция, в която се посочва, че над протестиращите професионалисти по здравни грижи от цялата страна се упражнява психологически тормоз, заради участието им в националния протест. Сред посочените градове е и Варна. Според Мая Манолова е напълно недопустимо оказването на натиск под каквато и да е форма срещу хора, протестиращи в защита на своите права и професионални интереси. Тя заяви, че ще поиска от прокуратурата да извърши проверка и да предприеме съответните законни действия.

Манолова призовава да се спре натискът върху медицинските специалисти

Вторият протест на медицинските специалисти предстои днес следобед. Във Варна той ще е от 15.00 пред сградата на Община Варна.

Основните искания са за достойни условия на труд и адекватно заплащане. Хората в бели престилки настояват и за връщане на медицинските стандарти, промяна в категорията труд и без търговски дружества в здравеопазването. 

Протестните действия са дали частичен резултат, но само за работещи в детски заведения -  ясли, градини и училища. Там заплатите на професионалистите по здравни грижи са увеличени от 700 на 830 лева. 

„Колегите не са съгласни с тази сума, но въпреки това не излязоха на протест. Най-вероятно няма да участват и днес, или ще бъдат малка част”, изтъкна Стойнева. 

Дни преди първия протест са били увеличени на 900 лева и заплатите на работещите в Спешна помощ медицински специалисти. Те обаче излезли на протест, защото не били съгласни с условията на труд и напрежението, на което са подложени. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК