/ БГНЕС
Международната операция е извършена под егидата на Интерпол, в която са се включили 8 страни, сред които и България
Три жертви на трафик на хора са били спасени в международна акция в нощните клубове, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

При международна акция в девет държави на Балканите са заловени няколко човека. Двама от пострадалите са млади момче и момиче, които станали жертва на сексуална експлоатация.

Акцията била в 16 нощни клуба в София, част от които вече не работят, заяви Сийка Милева. По време на акцията са намерени 250 000 фалшиви евро, наркотици, фалшиви документи и много оръжие. Задържани  и двама души, единият чужденец.

Килограм и половина дизайнерска дрога пък е заловена на границата, обясниха от районната прокуратура. Наркотикът бил разпределен в малки дози.

Десетки жертви на трафик на хора са били спасени при операция на Интерпол на Балканите

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева, директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, директорът на Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ старши комисар Валентин Костов и прокурор от СРП присъстваха на брифинга заради проведена операция на „Интерпол“, в която България е взела активно участие.

„В операцията на „Интерпол“ участие взеха 8 държави – България, Северна Македония, Сърбия, Румъния, Турция, Босна и Херцеговина, Албания и Молдова. Беше сформиран оперативен щаб в централата на „Интерпол“ във френския град Лион, където бяга изпратени представители на различни държави. Операцията беше организирана към борбата с трафика на хора на Балканите, незаконната емиграция, както и за престъпления по линия на наркотици и оръжие“, разкри Милева по време на брифинга.

Вкараха за 10 години в затвора холандците, внесли във Варна материал за дрога за над 220 млн. лв.

"На територията на България под надзора на главния прокурор Иван Гешев бяха реализирани успешно няколко операции. В цялата страна бяха извършени проверки в множество стриптийз барове, за които имахме данни, че работят жертви на трафик на хора с цел сексуална експлоатация“, добави тя.

По думите й е бил засилен и контролът на границите, като по време на операцията на територията на град София на място са били изпратени прокурори на Софийска районна прокуратура, които съвместно с органите на МВР, са осъществявали контролен пункт.

Хванаха в Горна Оряховица мъж, издирван в Чехия

„В резултат на съвместната работа между Прокуратурата, МВР и „Интерпол“ бяха установени 3 жертви на трафик на хора, на които им беше оказано съдействие“, посочи Милева. Тя допълни, че са били предотвратени опити за незаконно преминаване на държавната граница и са установени издирвани лица, автомобили и документи.

„Бяха установени и огромни количества оръжие, наркотични вещества и парични суми“, каза още говорителят на главния прокурор.

По думите й в резултат на засиления контрол в нощните заведения, някои от тях са преустановили дейността си
БГНЕС