Холандците Курт М. и Робърт П. в съдебната зала
Холандците Курт М. и Робърт П. в съдебната зала / снимка: Varna24.bg
С присъдата всеки от тях трябва да заплати и глоба по 100 000 лева

51-годишният гражданин на Кралство Нидерландия Р. Писени и 56-годишният белгиец К. Миделдорп бяха признати днес от състав на Варненския окръжен съд за контрабанда на над 16 тона прекурсори и материали за производство на синтетична дрога. Престъплението e извършено в съучастие и като продължавано деяние, е особено тежък случай и в особено големи размери.

Двамата участници в схемата за контрабанда на прекурсори и материали за производство на синтетична дрога от Азия и Латинска Америка през пристанище Варна-запад за Европейския съюз ще търпят наказание по 10 години лишаване от свобода. С присъдата на Варненския окръжен съд всеки от тях ще плати и глоба по 100 000 лева. Чужденците са осъдени да платят и равностойността на липсващия предмет на контрабандата в размер на над 5,5 млн. лева. В тяхна тежест са и направените разноски по делото.

Осъдените остават в затвора, след като съдебният състав потвърди мерките им за неотклонение „Задържане под стража“ вчера.

Досъдебното производство под надзора на Окръжната прокуратура във Варна с двама наблюдаващи прокурори започна на 10 февруари 2017 г. по сигнал на  служител на Митница Варна. По метода анализ на риска е била извършена проверка на контейнер на пристанище Варна-запад, пътуващ от Лаос през Виетнам с кораб през Варна и крайна точка Холандия.

Разпитват защитени свидетели по дело за контрабанда за стотици милиони левове

По документи съдържанието на контейнера било декларирано като 14 400 литра почистващ препарат за прозорци. След лабораторен анализ се оказало, че 5000 литра от стоката е пиперонилметилкетон /РМК/, като веществото е директен прекурсор за производство на синтетичен наркотик MDMA. Прекурсорът е предназначен за действащи нелегални лаборатории на териториите на Холандия, Белгия и Великобритания, където се произвеждат тъй наречените таблетки „екстази“, предназначени за пазара на синтетична дрога на територията на Европейския съюз и Азия.

Задържаното количество, предмет на контрабандата, е 16 тона и 222 кг . Стойността му се изчислява на  близо 226 млн. лева.

Случаят със засечения контейнер с прекурсор на варненското пристанище бе изпратен до Евроджъст, като българската прокуратура потърси и получи  съдействие с молби за правна помощ в Белгия и Холандия. По линия на  трансграничното наблюдение са били установени участниците в контрабандата. На координационна среща с участието на Интерпол и властите в Холандия, Белгия и Великобритания през април 2017 г. е било договорено контейнерът да бъде „пропуснат“ с цел осъществяване на контролирана доставка. Уведомени са със съдействието на ВКП правосъдните органи на всички държави по пътя на контролираната доставка. 

Предложиха по 10 години затвор за холандци за контрабанда на 16 тона прекурсори за амфетамини 

Следва втора среща в Евроджъст в Хага през май 2017 г., след като постъпва информация, че на 30 май на порт Варна-запад се очаква 20-футов контейнер от Шанхай, който превозва по документи 10 457 кг стеаринова киселина. Контейнерът е предназначен за Кралство Нидерландия, а организатори на канала от Китай през България за Холандия са същите чужденци. За организацията на канала за контрабанда е отговорен холандският гражданин Р. Писени. Логистиката - намирането на подставени лица, фирми и транспорт за Холандия, е поверено на живеещия в Бургас белгиец К. Миделдорп, който осъществява подкрепа на територията на България.

Доставката на контейнера със стеаринова киселина било проконтролирано до разтоварването му в  софийски склад. При последвалия на по-късен етап оглед се установило, че 350 кашона от общо 485 са различни по размери и цвят. Те съдържали 7 тона и 525 кг алфа-фенилацетоацетамид. То представлява препрекурсор за производство на амфетамин АРАА. 

Действията на двамата организатори на канала се наблюдават от българските и партньорските служби. Получена е и информация, че Писени подготвя за транспорт контейнер с 1 тон и 300 кг кокаин от Колумбия през Перу до порт Варна-запад. Участниците в престъпната мрежа по доставката на кокаина са привикани на среща в испанското имение на Писени за уточняване на важни детайли.

Действително на Варна-запад пристигнал контейнер от Перу, деклариран като течен кози тор. Съдържанието по документи отговаряло на действителното, с което бил тестван каналът за кокаин, както и за създаването на добра митническа история.

На 16 март 2018 г. на пристанище Варна-запад пристигнал нов контейнер от Китай, в който сред превозваната по документи стеаринова киселина били открити 4 тона и 400 кг от прекурсора АРААN /алфа-фенилацетоацетонитрил/. И този прекурсор се влага в директното производство за амфетамини.

На 7 юни 2018 г. Р. Писени пристигнал в България за среща с Миделдорп и български гражданин. Трябвало да бъде обсъдено изпращането на последната  доставка на прекурсора АРААN за Испания. На срещата бил коментиран и адресът на получателя, както и бъдещи доставки на прекурсори и препрекурсори от Азия и на кокаин от Латинска Америка. Срещата е документирана от българските власти и лицата са задържани. 

Още същия ден Р. Писени и К. Миделдорп са привлечени към наказателна отговорност за това, че в периода от 26 януари 2017 г. до 16 март 2018 год. в условията на продължавано престъпление чрез използване на документи с невярно съдържание са пренесли пред границата на Република България без знанието и разрешението на митническите власти над 16 тона прекурсори след сговор помежду си. Контрабандата е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

Двамата подсъдими се запознали чрез техни общи познати от криминалния контингент. Писени контролирал нелегални лаборатории за производство на синтетични наркотици, като суровините за производството набавял чрез директни производители в страни от Азия. Успял да изгради и контакти със страни от Латинска Америка, откъдето искал да доставя големи количества кокаин. Трескаво търсел морско пристанище в Европейския съюз, където под прикриващ товар, да пристигат контейнери със забранените вещества от трети страни. Давал си ясно сметка, че трябва да бъде преодоляна външна граница на ЕС.

Мидедорп вече се бил установил да живее в България, като използвал контакта си с българка, с която се запознал в белгийски затвор. Там той изтърпявал присъда за международен трафик на 1 тон кокаин. Българката била осъдена за трафик на хора. След изтърпяване на присъдите двамата заживели в Бургас, регистрирали и фирма.

Белгиецът и нидерландецът общували помежду си с висока степен на конспиративност. Използвали устройства за криптиран чат, в който след получаване на съобщението то автоматично се изтривало.

И двамата са осъждани в държави от Европейския съюз. Миделдорп участвал в международен трафик на наркотици, като първата му присъда е постановена в Белгия през 1988 г. Търпял е ефективна присъда от 7 години затвор  за внос на 1 тон кокаин през пристанище в Антверпен. Р. Писени е част от европейския криминален контингент още от 1989 г. Осъждан многократно - на 3 години лишаване от свобода за участие в престъпна организация, извършваща преднамерени действия по Закона за опиатите и за опиума,  на 2 години лишаване от свобода за документни фалшификации и измами в съучастие.