/ Varna24.bg
Холандските граждани, които са подсъдими за контрабанда на голямо количество прекурсори през варненското пристанище, вече са осъждани за международен трафик на наркотици. Това стана ясно при старта на процеса срещу 55-годишния Курт М. и 50-годишния Робърт П. Делото срещу тях ще бъде гледано по общия ред, след като чужденците отказаха да сключат споразумение с прокуратурата и да получат по 10 години затвор. В хода на делото се очаква на бъдат разпитани 11 свидетели, сред които има и защитени.
 
Съдят във Варна холандци за контрабанда на дрога за 225 млн. лв. 

Курт и Робърт са обвинени, че периода от 26 януари 2017 до 16 март 2018 г. чрез фалшиви документи са внесли през Пристанище Варна-Запад на три пъти прекурсори за производство на амфетамини. Общото количество е над 16 тона, които се оценяват на повече от 225 млн. лв.

Контрабандата тръгвала с кораби от Азия и Латинска Америка, но не била предназначена за Варна. Прекурсорите били декларирани като почистващ препарат за прозорци.

На 7 юни 2018 г. Робърт пристигнал в България за среща с Курт и български гражданин. Трябвало  да обсъдят изпращането на последната  доставка на един от прекурсорите за Испания. Коментирани били  получателя, както и бъдещи доставки на прекурсори и материали от Азия, и на кокаин от Латинска Америка. Срещата била документирана от българските власти и лицата задържани.

Предложиха по 10 години затвор на холандци за контрабанда на 16 тона прекурсори за амфетамини

Първата присъда на Курт е постановена в Белгия през 1988 г. Той е лежал 7 години в затвора за внос на 1 тон кокаин през пристанището в Антверпен. В белгийски затвор се запознава с българка, която била осъдена за трафик на хора. Контактът му с нея станал повод да се установи да живее в България и да развива бизнес в Бургас, чрез регистрирана фирма.

Робърт П. също е осъждан многократно - на 3 години лишаване от свобода за участие в престъпна организация, извършваща преднамерени действия по Закона за опиатите и за опиума,  както и на 2 години лишаване от свобода за документни фалшификации и измами в съучастие.