Марияна Николова
Марияна Николова / пресцентър, Министерството на туризма
България има прекрасни възможности за практикуване на зимни турове, ски спортове, планински разходки, алпинизъм и много други дейности. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред турски туроператори в Истанбул. Тя допълни, че през миналата зима турските туристи са били над 47 000, което представлява 9% от чуждестранните посещения за сезона. Това отрежда шесто място на гостите от Турция в класацията за зимни посещения от чужбина, и аз съм уверена, че с общите ни усилия можете да се изкачите и на по-високо място, категорична бе тя.

Министър Николова увери представителите на турските туроператори, че Министерството на туризма на България, в сътрудничество със здравните власти, работи за максималната сигурност и спазване на мерките за безопасност за туристите в зимните ни курорти. Тя уточни, че с нейна заповед е разпоредено те да спазват нужните протоколи за превенция и ограничаване на пандемията и няма да бъдат допускани компромиси.

Вицепремиерът каза още, че българското правителство се стреми да държи максимално отворени границите, защото поддържането на туристооборота, на връзките между България и Турция във всеки един стопански аспект е от изключително значение.

Тази зима ще разчитаме на туристи от Турция (СНИМКИ)

По време на дискусията турските туроператори потвърдиха готовността си за изпращане на туристи у нас през предстоящия зимен сезон. Записванията не са на нивата от миналата година, но те са уверени, че с приетите от Министерството на туризма мерки в зимните курорти, туристите ще се увеличат. По думите им с увеличаване на транспортните възможности, с развитието на инфраструктурата, както и при засилване на турската валута, туристите от южната ни съседка могат значително да се увеличат.

Туропераотрите отбелязаха още, че са благодарни за вниманието, което показва българската страна и с радост очакват участието си в Българо-турския онлайн бизнес форум, планиран за 17 ноември.

В срещата участваха представители на Karaca turizm, Koşukavak, Bemol tur, Nejdet tur, Miratus, Herrez tour, Consul travel service, Nevin caliskan.