/ БГНЕС
От 2021 година обаче Обединеното кралство вече ще се счита за трета страна
Всички програми, които са започнали в сегашния период 2014-2020 г. за българските студенти, въпреки че Великобритания ще излезе от Европейския съюз, ще продължат до края. Това каза българският еврокомисар пред журналисти преди откриването в София на дискусия, посветена на 20-ата годишнина на Евроклуба към Българската търговско-промишлена палата. Тя уточни, че след това - от януари 2021 г., Великобритания ще бъде тренирана като трета страна.

Шефовете на ЕС подписаха споразумението за Брекзит

Новостта в преговорите по програмата "Еразъм+" е, че оттук нататък третите страни ще имат възможност да станат асоциирани членове. "Ето тук вече ще дойде много голямата трудност на преговорите", заяви Мария Габриел. По думите й, когато дадена страна има желанието да стане асоцииран член, това не означава, че може да се участва само в програми, които носят само ползи. Според нея предстоят доста тежки разговори между ЕС и Великобритания.

Кралица Елизабет II одобри законопроекта за Брекзит

Според Мария Габриел предизвикателствата са да се защитят правата на гражданите. В частност българският комисар трябва да защити правата на студентите по програмата "Еразъм+" и научните изследователи. "Имаме много малко време - между 9 и 11 месеца, за да излезем по силни от този процес", допълни Мария Габриел. Тя изтъкна, че няма причина Великобритания да не бъде приятел и съюзник.
БТА