Мандра замърсява приток на река Арда
Мандра замърсява приток на река Арда / снимка: БГНЕС, архив

Експерти от РИОСВ и Регионална лаборатория-Смолян констатираха замърсяване от дейността на млекопреработвателно предприятие на река Бялизворска, приток на река Арда.

Проверката е по сигнал от телефон 112, получен около 20.00 ч. на 23 август. Веднага е организирана проверка. Установено е, че причината е заустване на отпадни води от дейността на „Млекопреработвателно предприятие”-с.Бял извор към ЕТ „ Алада - Мохамед Банашък”-с.Бял извор. Взета е водна проба и след анализ на получените резултати на нарушителя ще бъде наложена имуществена санкция. При проверката представители на предприятието не са открити.

Екипите са инспектирали и река Мугленска. При проверката е установено наличие на известно количество умряла риба в напреднал стадий на разложение. На място са замерени разтворения кислород и наситеността с кислород на водата, които са два пъти над нормите - 8,5 мг/л при норма минимална 4 мг/л и 95% наситеност с кислород при минимална норма 40%. Поради липса на източници на замърсяване, мнението на експертите е, че в този случай се касае за бракониерска проява, съобщават от екоинспекцията.