Майката, шамаросала учителка, се споразумя за условна присъда
Майката, шамаросала учителка, се споразумя за условна присъда / ThinkStock/Getty Images

В Районния съд в Разград е внесено предложение за споразумение между прокуратурата и Шехризаде Хасанова - майката, ударила шамар на учителката на сина си. Това съобщи районният прокурор на Разград Любомир Георгиев.

Майка нападна учителка

Защитата на Хасанова и държавното обвинение са се договорили наказанието да е условна присъда и обществено порицание. Обвиненията срещу Хасанова са две - за нанасяне на лека телесна повреда на длъжностно лице и за едро хулиганство.

По първото наказанието е една година лишаване от свобода, а по второто - шест месеца, общата условна присъда е 1 година лишаване от свобода със срок на отлагане 3 години, както и обществено порицание.

Предстои до седем дни Районен съд-Разград да насрочи гледането на делото, на заседанието магистратите ще преценят дали да одобрят споразумението.

На 15 април Шехризаде Хасанова шамароса учителката по български език и литература Румяна Мартинова. Това се е случило пред пред учениците и колегите на педагожката в коридора на Основно училище "Никола Икономов". Повод за това била хилка за тенис, която учителката взела от сина на Хасанова. Момчето се опитвало да уцели своята преподавателка с хилката и топка и след направените няколко забележки педагожката ги прибрала. Мартинова обяснила, че ще даде пособието на родител на петокласника и майката дошла няколко дни след това.

До 3 години затвор може да е наказанието за майката, ударила учителката на сина си

След шамара на учителката директорът на училището изпрати докладна до Регионалния инспекторат по образование за преместване на детето в друго училище. След среща между директора и бащата на момчето обаче се стигна до успокояване на обстановката и петокласникът остава ученик в същото училище,съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Разград Атанас Дончев.