Майката на стрелеца от Лясковец: Ако Петко беше ядосан на децата, за 3 години щеше да ги убие
Майката на стрелеца от Лясковец: Ако Петко беше ядосан на децата, за 3 години щеше да ги убие / снимка: DarikNews.bg, архив
Майката на стрелеца от Лясковец: Ако Петко беше ядосан на децата, за 3 години щеше да ги убие
72484
Майката на стрелеца от Лясковец: Ако Петко беше ядосан на децата, за 3 години щеше да ги убие
Интервю с майката на стрелеца от Лясковец
  • Майката на стрелеца от Лясковец: Ако Петко беше ядосан на децата, за 3 години щеше да ги убие
  • Интервю с майката на стрелеца от Лясковец

Проблемите на Петко Савов от Лясковец с полицията започват още преди 20 години. Това разказа в интервю за Дарик Стефанка Савова - майката на 53-годишния мъж, който беше обвинен за убийството на полицая Емил Шарков и раняването на други трима негови колеги.

В края на миналата седмица стана ясно, че няма опасност Стефанка да бъде обявена за луда, тъй като съдът окончателно прекрати делото за настаняването й в психиатрия.

Сега възрастната жена се опитва да продаде дома, в който на 14 март се проведе трагичната полицейска акция, и да напусне Лясковец завинаги.

След решението от петък на Окръжния съд във Велико Търново, който окончателно прекрати делото за принудителното настаняване в психиатрична болница на 76-годишната Стефанка Савова, жената отишла да се види със сина си. Той е преместен от затворническата болница в София в психиатрията на затвора в Ловеч, за да му бъде направено изследване: „Много кашля, хремав - понеже два месеца е лежал. Приказва".

Запитана какво смята, че ще покаже изследването на състоянието на сина й, Стефанка отговори: "Аз си го познавам, той е много добър, навсякъде го хвалят. Всички изпити взимаше с отличен".

Причината Петко Савов да откаже да върне оръжията си в полицията след изтичането на разрешителното през 2009 г. е фактът, че проблемите с органите на реда за мъжа започват още през далечната 94-та година: "Той има страх от 1994 година. Тогава ни обраха апартамента, започнахме да пишем. Казаха ни да отидем да си вземем каквото са намерили, след което ни закараха в полицията, където дойде линейка, която ни закара в психото във Велико Търново".

Според Стефанка синът и никога не е отправял заплахи към учениците от съседното училище: "Нека да покажат писмата, които е писал, да видим кое е гневното. Не е бил ядосан, защото ако беше ядосан, за три години щеше да ги убие всичките".

След като Окръжният съд окончателно прекрати делото за настаняването й в клиника, Стефанка се заема с продажбата на обстрелваната през март къща, в която все още стоят кървавите следи. 76-годишната жена е категорична, че ще напусне Лясковец завинаги, за да се опита да изживее остатъка от живота си на спокойствие.

Спецакцията в Лясковец по неутрализирането на 53-годишния Петко Савов Петков се проведе рано сутринта на 14 март. При опит да бъде иззет незаконен боен арсенал от дома на Петков, мъжът откри огън по полицаите. В акцията бе прострелян смъртоносно Емил Шарков, а други трима негови колеги бяха ранени.

Цялото интервю със Стефанка Савова чуйте на Radio.DarikNews.bg