Майката на болния Мустафа: Не се чувствам добре, но не мога да се грижа за децата си
Майката на болния Мустафа: Не се чувствам добре, но не мога да се грижа за децата си / netinfo

21-годишната Джейлян Халилова е майката на 9-годишния Мустафа с тежко онкозаболяване, изоставено в болница в Пловдив. Тя живее в квартал "Боровец" в Кърджали.

Пред Bulgaria ON AIR, Джейлян разказа, че й е много трудно да се грижи за другите си три деца. Мъжът й се намира в Свиленград и по никакъв начин не се вълнувал от съдбата на общо четирите им деца, сред които е и Мустафа.

Майката на болния Мустафа щяла да отиде да го види

На въпрос дали не й е мъчно за Мустафа, Джейлян отговори: "Така е, но аз ще отида при Мустафа."

За останалите три деца се е грижила и баба им - 37-годишна жена. Днес те бяха изведени от социалните служби и ще бъдат настанени в приемни семейства в Кърджали. Джейлян знае за това.

"Емм, не се чувствам добре, но не мога да се грижа за тях", обясни майката.

Тя не отишла при Мустафа, защото нямала пари, но отрече да го е изоставила. Запитана дали иска да каже нещо, тя не пожела.

Болният Мустафа се радвал много на подаръците си

Джейлян живее в кърджалийската махала от 6 месеца с новия си мъж.

Иначе десетки откликнаха на призивите на лекарите за помощ. Активизираха се и всички държавни институции, за да направят проверка по случая с 9-годишния Мустафа.

"Скъпи приятели, това е Мустафа и се лекува от злокачествено заболяване. Изоставен от родители и близки, той е принуден да разчита на персонал, други майки и най-вече на себе си относно грижите и нуждите, които има по време на лечението. Нашата молба е да помогнем на Мустафа с дрешки." Този призив се появи на страницата на Онкохематологичната болница вчера.

Стотици хора откликнаха с готовност да помогнат. Нито един от близките на Мустафа обаче не се появи. Отсъствието на родителите му зароди въпроса наистина ли е изоставено 9-годишното в болницата от майка си.

"Колеги в Крумовград и Кърджали в момента са я открили като тя е заявила, че в момента няма финансов ресурс, но при първа възможност ще дойде да го види. Другото, което се знае е, че майката всъщност, това не е единственото им дете, тя има общо 4 деца, които се отглеждат от майка й, тоест от бабата на Мустафа. В момента майката на Мустафа живее в Кърджали с нов партньор. Тя не желае да се грижи за децата си, както и новият й партньор също не желае да й помага по никакъв начин", коментира Надя Танева от Агенция за социално подпомагане в Пловдив.

"В началото майката придружаваше детето, а след това известно време бабата. Всички наши деца, държим да има придружител. Това е важно за емоционалното им състояние. То остана само и беше тъжно. Тъй като от лятото остана само, имаше нужда от малко по-есенни дрешки и заради това си позволихме да напишем този призив в страницата на нашето отделение, който доведе до много бърза реакция на много хора", заяви д-р Стоянова от пловдивската болница "Св. Георги".

Защо родители изоставиха момченцето си само в болница в Пловдив?

Това не е първият случай, в който момчето постъпва в болница. Социалните служби обаче не са получавали сигнали за състоянието на Мустафа.

"Детето е постъпвало миналата седмица на лечение, но е пуснато за Коледните празници за няколко дни като през това време майката го е придружавала. Говорим за миналата година. Било е гарантирано от родителите, от майката, че след празниците, то ще бъде върнато обратно в клиниката", заяви Танева.

Близките на малкия Мустафа от две години живеят в село Бряговец. Твърдят, че искат той да се прибере у дома.

"Отсега нататък искаме да оправим нещата и всичко да стане нормално. Искаме детето да е живо и здраво", посочи дядото на Мустафа, Сабри.

Следва отговорът на най-важния въпрос "Какво ще се случи с Мустафа?". В момента с него работи психолог - успокояват от Социалната служба. Поради нежеланието или невъзможността на родителите да се грижат за него, вероятно ще бъде вписан в регистъра за осиновяване. Преди това момчето ще остане в болница още 6 месеца, където ще бъде обгърнато с вниманието на лекарите и на стотици хора, които са готови да се притекат на помощ.

Днес от отделението вече призовават да не се правят дарения, тъй като детето е затрупано с подаръци.