Лишават кметската партия в Пловдив от контрол върху общинската собственост
Лишават кметската партия в Пловдив от контрол върху общинската собственост / netinfo

Формираното около ГЕРБ ново мнозинство в общинския съвет ще изземе разпореждането с общинска собственост от ресорния заместник-кмет от ВМРО Петко Атанасов и ще даде правомощията на шестимата районни кметове, четирима, от които са от ГЕРБ. Това става ясно от внесено предложение за промяна на Наредбата за общинската собственост, което трябва да бъде гласувано на утрешната сесия. То идва седмица, след като кметът Славчо Атанасов уволни ключовия заместник-кмет по стопанската политика Георги Григоров от ГЕРБ.

Към районните кметове ще бъдат изградени комисии от двама служители на администрацията и петима съветници. Те ще следят сделките, които ще минават през общинския съвет, но продажбите ще се извършват само с явни търгове. Тези правомощия са предвидени с промените в Закона за общинската собственост и ние синхронизираме общинската наредба с него, защото в 3-месечния законов срок кметската администрация не го е направила, коментира председателят на общинския съвет Йордан Кюмюрджиев.

Защо ГЕРБ не предложат тази схема на неформалния си лидер Бойко Борисов в столицата, попита кметът Славчо Атанасов. Той зададе въпроса задочно, звънейки на телефони на журналисти, макар кабинетът му да е на две крачки от този на председателя на общинския съвет.

Левицата няма да подкрепи предложението на новото мнозинство, защото то е незаконосъобразно и продукт на разправиите в досегашната коалиция, каза председателят на червените съветници Николай Радев. Според него прехвърлянето на контрола върху собствеността на районните кметове ще превърне кварталите в англави и ще лиши града от обща визия за развитие.

Други новини от Пловдив