Липсват дисциплиниращи санкции по отношение на политическите партии
Липсват дисциплиниращи санкции по отношение на политическите партии / cнимкa: Sofia Photo Agency

Критично ниско е равнището на обществено възприятие за прозрачността при финансиране на предизборната кампания по време на последните местни избори в България. Това показва социологическо изследване на Асоциация "Прозрачност без граници". Според него над 80 % от българите смятат, че избраните кметове и общински съветници остават финансово зависими от своите спонсори, а почти половината от запитаните определят като най-сериозен проблем купуването на гласове.

Мониторинг за отчетността и публичността на разходите, направени от политическите партии в шест града по време на местния вот през 2007-ма, показва, че няма партия, която да е представила изряден отчет за изразходваните средства. Само един от кандидат-кметовете във Видин е дал пълен достъп до цялата си финансова документация. Над 56 процента от партиите не са се отчели изобщо, обясни Катя Христова, директор в асоциацията. Препоръките ни са свързани с липсата на дисциплиниращи санкции по отношение на политическите партии, които устойчиво продължават да не се справят със стандартите за финансова отчетност, каза още Христова.

Лидерът на партия ГЕРБ Цветан Цветанов се обяви за прозрачност в реално време. "По време на кампанията сметката, която всяка една партия регистрира в ЦИКМИ да бъде оповестена и да има в реално време данните, които да бъдат стандартизирани за всички политически формации, да постъпва информацията за приход и да има информацията за разход", уточни той.