/ БГНЕС
След акция на ГДБОП и ДАНС: Шестима обвинени за незаконен прием в Медицинския университет
Шестима души са обвинени след акцията на ГДБОП и ДАНС в Медицински университет-София. Двама от тях са служители на висшето учебно заведение, част от останалите са бивши длъжностни лица.

Престъпната група е осигурявала на чуждестранни студенти безпроблемен прием и завършване на университета. Като ръководител на групата е посочен бившият ректор на Медицинския университет – проф. Ваньо Митев.

 
ГДБОП и ДАНС нахлуха в Медицинския университет в София

От септември 2017 г. прокуратурата разследва Медицинския университет за извършваше на документни измами, свързани с приема и завършването на чуждестранни студенти. Шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев коментира, че са установени над 20 души, приети по „втория начин”.

"Групата е набирала "кандидати" за обучение на английски език в Медицинския университет, основно граждани на ЕС, в частност от Великобритания, от арабски произход - от страни като Иран, Ирак, Египет, Ливан и др. Целта е била получаване на диплома от университета и свързаната с това възможност да имат качеството на постоянно пребиваващи в страната чужденци", обясни Гешев.

Разследваният бивш ректор на МУ: Това е атака, не се чувствам виновен

Всеки от чужденците, приемани по „втория начин” е плащал сумата от 50 хил. евро. Някои от тях нямат завършено дори средно образование. Един от обвинените мъже е с арабски произход и е гражданин на Великобритания.

"Той е осъществявал дейност основно във Великобритания за презентиране на Медицинския университет и набиране на чуждестранни студенти за обучение на английски език. Не отричам, че част от тях вероятно са отговаряли на необходимите изисквания, но покрай тази дейност е привличал "клиенти" от този кръг, който очертах. Съответните лица от университета са осигурявали приемането, респективно оправянето на изпити", посочи Иван Гешев.

Ако бъде признат за виновен проф. Ваньо Митев може да получи от 5 до 15 години затвор, а останалите обвинени между 3 и 10 години. Това ще бъде второ обвинение за бившия ректор на университета, след като преди две години отново беше забъркан в злоупотреби с документи, свързани с учебното заведение.