/ БГНЕС
Днес ПП-ДБ ще внесе отново правилата за избор на членове на новото ръководство на Антикорупционната комисия. Това заяви Лена Бориславова в Народното събрание.

Припомняме, че Комисията за противодействие на корупцията вчера съобщи, че е установила несъвместимост по отношение на подуправителя на БНБ Андрей Гюров, ръководител на управление "Емисионно", с Българската народна банка. Това съобщиха от БНБ, а по-късно информацията бе потвърдена и от самата комисия.

"Ще направим това преди всичко, за да осигурим работещ в интерес на всички граждани орган, който да разследва корупцията по високите етажи на властта и злоупотребите с парите на българските граждани. Това са правила, които са необходими да се отпуши възможността за получаване на плащането по Плана за устойчивост. Те са били внесени, но са били блокирани от Рая Назарян. По начина, по който се внасят, те са съгласувани с ЕК", допълни тя.

Според нея липсата на резултати на старата антикорупционна комисия потвърждават, че този орган се води от „политически зависими лица“. И категорично заяви, че ако комисията не смени своето ръководство, въпреки новото законодателство, ще продължи да се използва "като политическа бухалка срещу опонентите на ГЕРБ и ДПС".

И като пример посочи случая с Андрей Гюров. „Това е явна атака. КОНПИ твърди, че Гюров е нарушил, защото притежава 2 % дял в дружество с ограничена отговорност. Всеки студент по право знае, че съдружниците в едно ООД са ограничено отговорни. Т.е. няма как да е нарушена забраната да бъдеш неограничено отговорен съдружник. От месеци срещу всички прозрачно избрани от демократичната общност се води война“, заключи Бориславова.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня