Лечението на три категории заболявания ще е напълно безплатно
Лечението на три категории заболявания ще е напълно безплатно / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Три категории заболявания ще влязат в основния пакет, който напълно ще покрива НЗОК, и пациентът няма да доплаща и стотинка по него, съобщи за "Труд" подуправителят на здравната каса д-р Димитър Петров.

Става дума за всички спешни състояния, за всички социално значими, които водят до инвалидизация, заболеваемост, до влошаване на качеството на живот и смъртност.

"Такива са сърдечносъдовите, онкологичните, белодробните болести, диабет, майчиното и детското здравеопазване, а в третата категория ще са заболяванията, чието отлагане би довело до усложнения", посочи д-р Петров. В допълнителния пакет, за който ще се формират листи на чакащите (ако пациентът не е със здравна застраховка), ще са болестите, при които отлагането на терапията няма да доведе до вреди за пациента.

Предвижда се още цели клинични пътеки, по които в момента се работи в болниците, да се преместят в амбулаториите. Така например за гастроентерологични процедури вместо НЗОК да плаща по 700 лв. в болнични условия, амбулаторно те ще са за по 20-30 лв.