/ ThinkStock/Getty Images
Излиза, че човек може да къмпингува на територията на Община Царево законно само на три частни терена
Къде в Царево може да се къмпингува и къде не?
97856
Къде в Царево може да се къмпингува и къде не?
  • Къде в Царево може да се къмпингува и къде не?
Проверките на плаж „Корал“ за къмпингуващи продължават. Венцислав Стойчев е бил санкциониран от органите на реда, след като е разположил палатка си там, съобщи самият той за Дарик. По думите му полицаите са му дали предписание да напусне плажа до следващата сутрин, като неофициално са му обяснили, че може да отиде да къмпингува на Варвара. Кметът на Царево Георги Лапчев коментира, че на територията на общината има три регламентирани места за къмпингуване, но нито едно от тях не е във Варвара.

Колко се различават възможностите за къмпингуване у нас и в Европа?
 
В събота привечер Венцислав Стойчев пристига на "Корал", слиза до плажа с колата си, разполага там палатка, след което качва колата в началото на пътя. Именно там го среща охранителят на частния имот зад "Корал", заграден преди около месец и му съобщава, че не може да къмпингува на плажа.
 
Как продължава историята разказва самият Венцислав пред Дарик: "Половин час по-късно пристигнаха полицаи след сигнал от охраната. Дойдоха при нас, добре се държаха, но ми казаха, че на плаж "Корал" не може да се къмпингува, защото има наредба от Община Царево, че е забранен къмпингът на плажа. Аз идвам на къмпниг на плаж "Корал" от 2010 г. Казаха, че ако искам да нямам проблеми, мога да отида на необитаеми кътчета по Варвара. Там мога да отида, никой нямало да ме безпокои. Това не се отнася само за мен. Тепърва който реши да дойде с палатка на този плаж, ще има проблеми - ще им съставят актове, санкции. Аз това попитах, как на Варвара може, а на "Корал" не? Той ми даде пример, че все едно сме в града - в центъра има синя зона, а в покрайнините на града - няма".

Достъпът до плаж „Корал“ няма да бъде ограничен това лято
 
Обясненията за синята зона на "Корал" идват в районното управление, където органите на реда викат Венцислав днес, за да даде обяснения.
 
Дарик попита кмета на Царево Георги Лапчев къде е разрешено къмпингуването на територията на общината: "На територията на Община Царево е забранено да се къмпира, освен на местата, обозначени за това. Освен на посочените места за къмпиране, такива, които имат условия това да се случва. Официално има две-три места. Те не са общински, затова няма да кажа къде са местата, тъй като са частни имоти, където собствениците са предприели, взели са решението, че искат техните имоти да отговарят на Закона за устройство на територията и са си направили предназначението на имота за къмпинг. Няма да им правя реклама. Когато човек иска да отиде на такова място, има достатъчно информационни табели, които да го насочат за това къде може да се къмпира. Във Варвара, доколкото ми е известно, няма такова място".
 
И така по пътя на логиката, човек може да къмпингува на територията на Община Царево законно на три частни терена, но не и във Варвара, независимо от уверенията на органите на реда.