/ ThinkStock/Getty Images
Министерството на туризма работи за облекчаване на регламента за създаване на къмпинги у нас
Защо няма къмпинги у нас?
97784
Защо няма къмпинги у нас?
  • Защо няма къмпинги у нас?
Високи изисквания, липса на подробни устройствени планове на общините и липса на ясно определение къде и как може да се къмпингува. Това са причините според министъра на туризма Николина Ангелкова почти да няма къмпинги у нас. Според собственика на един от малкото работещи такива - Явор Атанасов, към това трябва да се добавят и изискванията за включване към електрическата мрежа.
 
Решение за опростяване на процедурите в Европа са намерили със създаването на т.нар. "кемпер стопове", допълва председателят на българската асоциация по къмпинг и караванинг Александър Василев.
 
Важно е да се създаде възможност курортите да бъдат развивани
 

ThinkStock/Getty Images


Въпреки декларираното желание на Министерството на туризма регламентът за създаване на къмпинги у нас да бъде облекчен, работната група, сформирана за това, към момента не работи.
 
"Това, което се опитвахме да направим с работната група, е именно да създадем тази нормативна уредба. За съжаление една част от нейните участници са фокусирани само върху това да се къмпингува на пясъка. Което не смятам, че е редно. Трябва да се създадат условия да се къмпингува там, където това е възможно, при облекчен режим. Да може всеки един, който иска да разположи своята каравана или палатка, да го направи на максимално достъпни цени. Да има осигурени ток, вода, тоалетна, т.е. минимум инфраструктура и да се наслаждава на това", обясни обаче ресорният министър Николина Ангелкова.
 

ThinkStock/Getty Images


Достъпът до плаж „Корал“ няма да бъде ограничен това лято

А сега имаме един усложнен регламент по Закона за устройство на територията, липсващи общи устройствени планове, които да кажат къде могат да се правят къмпинги, както и определение за това как можем да къмпингуваме изобщо. Към този проблем собственика на един от малкото работещи къмпинги у нас Явор Атанасов допълва, че на много места няма възможност за ползване на канал.
 
"Ние сме едни от малкото късметлии, които имаме канал и сме свързани, а точно тези неща много затрудняват колеги. Има инсталации, с които могат да си доставят ток сами. Но, в която и фирма да отидат, всички искат договор с EVN - частно електроразпределително дружество. А това се явява ключов фактор за всякакви други разрешителни, защото въз основа на присъединителен договор към EVN, се издават следващи разрешителни", коментира Атанасов.
 

ThinkStock/Getty Images


Община Поморие ще прави специален къмпинг

Не рядко да присъединиш имота си за къмпинг към електроразпределителната мрежа трябва да инвестираш близо 40 000 за трафопост. Частично решение на въпроса са намерили в Европа, разказва Александър Василев от Българската асоциация по къмпинг и караванинг.
 
"На много места се изграждат т.нар. "кемпер стопове". Там можете да отидете с кемпер или каравана и да спрете срещу някакво минимално заплащане - имате вода и може да източите химическата си тоалетна. Няма ток, но с един солар се оправяте чудесно", заяви Василев.