/ Thinkstockphotos
Свободното къмпингуване трябва да се регламентира, за да събира общината повече приходи от тази дейност
И това лято свободното къмпингуване по плажовете ще бъде нерегламентирано, защото не са направени нужните законови промени, алармира кметът на Шабла Мариян Жечев.

„Министерството на туризма започна през 2017 година предварителни проучвания и направи предложения за регламентирането на тази дейност, но всичко замря около Нова година. Това лято ще бъде старата песен на нов глас – отново общината ще чисти след къмпингуващите и отново те няма да си плащат за това”, коментира пред Дарик кметът.

Димов: Къмпингуването трябва да се регламентира 

До момента не са предприети необходимите промени в законодателството, въпреки че проблемът се поставя пред централната власт при всяка възможност, каза Жечев. Той заяви, че е разочарован, защото предстои още един нерегламентиран туристически сезон от гледна точка на свободното къмпингуване.

Затвор и глоба при свободно къмпингуване в Гърция

Мариян Жечев припомни, че преди няколко години община Шабла обяви четири места за бивакуване – Дуранкулак - север, северно и южно от Крапец и в южната част на Тюленово. Общината осигурява там контейнери за смет и химически тоалетни, както и почистване и косене на терените. Туристите заплащат по 2 лева на ден за 10 кв.м. използвана площ.

През 2017 година от тази дейност са събрани близо 3300 лева. Сумата обаче е абсолютно недостатъчна, за да се покрият разходите на общината за чистене и поддръжка на останалите места, където има свободно къмпингуващи.

Морските общини искат законова яснота и регламенти за къмпингуването

„В пиковия сезон тези туристи надхвърлят 10 000. За това предразполагат брегът и големите плажове. На юг от нос Шабла има местности, в които достъпът на коли и каравани е много лесен, образуват се цели караванни селища. Проблемът наистина става много голям”, коментира Жечев.

Той подчерта, че вече е изгубено много време, в което е можело законовите промени да станат факт и вече да могат да се прилагат по места.

Вместо къмпинг, туристически бизнес паркове

115-те къщи за гости и места за нощуване в община Шабла са готови за предстоящия сезон, допълни кметът. Общо легловата база надхвърля 1600 легла. Отново се очакват гости от Румъния, Русия, Чехия, Словакия, Германия и др. Миналата година общината е била посетена от 7200 български туристи и над 2300 чужди.