"Бизнесът не е съгласен да плаща два пъти. Защо да плащаме два пъти? Лесно е, когато не изкарваш пари, да говориш - един да снася яйцето, друг да кудкудяка". Това коментира в "Неделята на NOVA" членът на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и председател на борда на директорите на "Свилоза" АД Красимир Дачев по повод идеята на управляващите първият ден от болничните да остава за сметка на работещите. Целта е да се ограничат измамите с фалшивите болнични.

"Ама аз съм платил един път. Ние сме им платили временна неработоспособност, те ни карат да плащаме втори път!", възкликна Дачев. Той припомни, че бизнесът се съгласи да поеме трите първи дни на болничния само временно, докато отмине кризата, но това продължи години наред. Заради обществената реакция той заключи, че работодателите се обявяват за най-виновни от всички, а именно те създават БВП. И посочи, че няма как работодателят да хукне да проверява кой работник го мами с фалшив болничен.

КТ „Подкрепа“ с готовност да напусне Националния съвет за тристранно сътрудничество

"Да ходя да му меря кръвното или температурата вкъщи ли, какво да правя?", възмути се предприемачът в спор с представителя на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова в студиото. В страните членки на ЕС, където работодателят изцяло поема разноските на болничните, е криминилизирано издаването на фалшиви болнични, както има и други, комплексни мерки за контрол срещу злоупотребите, посочи Дачев. „Тази година ще имаме над 1 милион повече болнични от миналата година”, обясни бизнесменът.

АИКБ: Убедено подкрепяме предложението на управляващите за болничните

 Двамата спориха и за минималната работна заплата, както и за пенсията.

„Лесно е да искаш, трудно е да го направиш. Увеличавайки социалната пенсия, се доближават до тези, които са си внасяли цял живот. Това демотивира хората, които внасят за пенсия. По-добре да се качва пенсията на онези, които са работили и са плащали”, категоричен беше Красимир Дачев.

NOVA