Президентът на КТ Подкрепа Димитър Манолов
Президентът на КТ Подкрепа Димитър Манолов / БГНЕС
КТ "Подкрепа" категорично възразява срещу опитите българските работници да бъдат оставени без всякакви приходи именно в дните, в които имат най-голяма нужда от тях. Това е тежко посегателство срещу социалните и осигурителни права на българските граждани. Това се посочва в позиция на Конфедерацията на труда "Подкрепа" относно решение на коалиционния съвет на управляващите от 14 ноември първият ден от временната нетрудоспособност (болнични) да не се плаща от работодателите от 1 януари 2020 г. и да остава за сметка на работещите, публикувана на сайта на синдикалната организация.

Според синдиката тази мярка ще принуди гражданите да ходят на работа болни и така да заразят и колегите си. Според лекари, това ще мотивира хората да не ползват болнични за остри заразни заболявания с много висок контагиозен индекс, с което пряко ще допринасят за развитие на епидемии, респективно ще нараства рискът от увеличаване на усложненията от тези болести. Последното ще доведе до рязък ръст на разходите за лечение и превенция.

Синдикатите скочиха за болничния, искат среща с Борисов

От КТ "Подкрепа" смятат, че "от погледа на управляващите се изплъзва все още съществуващата практика работодатели да "спестяват" разходи за заплати, като принуждават работници да си взимат болнични, но да продължават да ходят на работа. Стана известен и един иновативен бизнес "модел" - над 400 фирми само в София са кухи, създадени са единствено с цел да източват осигурителните фондове на НОИ. Това е главният проблем на системата и той по никакъв начин няма да се реши с допълнително орязване на правата на работниците".

Осъждаме опитите за пореден път да бъде заобиколен Националният съвет за тристранно сътрудничество, за да не се чуят въобще позициите на национално представителните синдикални организации, се посочва в позицията. Ако в тристранния съвет няма да се обсъждат базови правила, засягащи условията на труд, възнагражденията и социалната мрежа за работниците, той се превръща в място за демонстрация на лицемерие, в изпразнен от съдържание орган и досадно задължение на управляващите, докато важните решения се взимат на четири очи другаде, смятат от синдиката. Управляващите поставят под въпрос смисъла от съществуването на Националния съвет за тристранно сътрудничество въобще, допълват от "Подкрепа".

Бизнесът: Ако се ограничат безобразията с болничните, ще имаме 1 млрд. БВП повече (ВИДЕО)

В 25 от всички 28 членки на ЕС бизнесът покрива поне част от обезщетенията на болните си служители, се посочва в позицията. Не само това - в 11 страни работодателите плащат над 30 дни болнични. Да, реформа наистина се налага, но в обратната посока - на разширяване на периода, който се покрива от бизнеса, смятат от "Подкрепа". Време е работодателите да поемат отговорността към собствените си служители, за да може държавният осигурителен фонд да си позволи увеличение на майчинството поне до размера на минималната работна заплата, посочват от синдиката

След среща за бюджета в ГЕРБ доволни: Исканията на КНСБ тази година са по-скромни

КТ "Подкрепа" настоява премиерът Бойко Борисов да се запознае с техните аргументи в спешен порядък, тъй като срокът за промени в бюджет 2020 изтича на 20 ноември. От синдиката напомнят, че заедно с КНСБ са поискали среща с министър-председателя. В случай, че такава среща не се състои и/или подобно предложение бъде включено между първо и второ четене на законопроектите за държавен бюджет и бюджет на държавното обществено осигуряване, заявяваме, че имаме готовност за напускане на Националния съвет за тристранно сътрудничество и организиране на масов, национален протест на работещите български граждани, се посочва в позицията.
БТА