/ ThinkStock/Getty Images
Президентът на КНСБ Пламен Димитров се съгласи, че в Бюджет 2020 се отделят повече средства за заплати и социални плащания, а шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова оцени, че тази година исканията на синдиката са "доста по-скромни". Тези обобщения двамата направиха след среща на КНСБ и ГЕРБ в парламента.

Все пак от КНСБ поискаха повече пари за медицинските специалисти, младите университетски преподаватели и заплатите в системите на социалните услуги.

Бюджет 2020 мина на първо четене: Харчим толкова, колкото изкарваме

Менда Стоянова пък допълни, че на срещата са били обсъдени и някои по-фундаментални въпроси по отношение на промени със системата за песнионно осигуряване.

"Трябва да се извършват определени промени в системата на пенсионното осигуряване, така че да се създаде законова възможност получаващите ниски доходи, минимални пенсии, през социалното подпомагане да достигнат жизнения минимум през съответните помощи - енергийни, водни или други, но без това да влияе и изкривява системата на пенсионното осигуряване. Трябва да се създаде работна група, в която да участват и партньорите, и представителите на изпълнителната власт и наистина за следващата година един съгласуван пакет да намери своето място в бюджета за 2021 г.", уточни шефката на бюджетната комисия.

Тя заяви и че ще се анализира кои от исканията на синдикатите могат да влязат в бюджета между двете четения. 

Пенсии 2020 - ябълката на раздора между управляващи и опозиция

"В бюджета за догодина се отделят близо 1 млрд. лева повече за заплати и 1,2 млрд. лева за социални и здравни плащания. Макар да не са в обема, който искахме, все пак са повече от тазгодишния бюджет“, коментира и Пламен Димитров.

Той уточни, че между първо и второ четене от КНСБ ще настояват за още 7 млн. лева за здравните специалисти в училищата и детските градини, за да може и тяхната стартова заплата да бъде 900 лева от 1 януари. Те ще искат и заплатите на младите асистенти и преподаватели в университетите да се изравнят с тези на младите учители. 

КНСБ: Учителските заплати може да скочат с 15% (ВИДЕО)

Синдикатите настояват и за увеличение на заплатите в системите за социални услуги, където работят пенсионери и няма млади хора заради ниски заплати. Искането е за 20% увеличение, 22 млн. лева допълнително. 

Пламен Димитров посочи и че вече има съгласието на финансовия министър за увеличаване на квотата на ваучерите за храна от първоначално предложените в бюджета 320 млн. лева до 350 млн. лева.