Владислав Горанов
Владислав Горанов / БГНЕС
Бюджет 2020 мина на първо четене през пленарната зала на Народното събрание със 126 гласа "за" и 92 "против". Никой не се въздържа. Вчера на първо четене в Народното събрание минаха и бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на Държавното обществено осигуряване. 

Разчетът на парите за догодина беше представен в декларация от Евгения Ангелова от ГЕРБ, която обясни, че се залага на няколко приоритета – доходи, образование, здравеопазване, социална политика и отбрана.


Ангелова обобщи, че в Бюджет 2020 е заложено 10% увеличение на заплатите в бюджетния сектор. Седната заплата през идната година щяла да скочи до 1300-1400 лева, докато достигне до 1500 лева в края на мандата. Минималната заплата нараства от 560 на 610 лева. Максималният осигурителен доход се запазва на 3000 лева. 17% е увеличението на учителските заплати. Половин милиард повече се отделя за здравеопазване. С 30 млн. повече са парите в общинските бюджети за социални дейности. В бюджета за отбрана са предвидени 2 млрд. лева.

НС прие бюджета за здраве, опозицията получи дежавю

Най-важно е да не забравяме, че това е бюджет съобразен с приоритетите. Той е поредно спазено обещание към българските граждани. Той е логична и последователна стъпка към растеж и развитие, а не към нестабилност и хаос“, заключи Ангелова.

Финансовият министър Владислав Горанов също пристигна в Народното събрание, за да представи параметрите на шестия си бюджет пред депутатите.

„Принципът е да харчиш толкова, колкото изкарваш. Ограничаваме разходите над приходите.", заяви Горанов от парламентарната трибуна. 

Пенсии 2020 - ябълката на раздора между управляващи и опозиция

Финансовият министър очаква растежът догодина да е 3,3%, движен от вътрешното потребление и инвестициите. През 2020 година се предвижда възможността за изтеглянето на нов дълг от 2,2 млрд. лева, което е и един от буферите в бюджета. 

Преките и косвените данъци за общините няма да се променят догодина, но въпреки това Горанов призова имотният данък да бъде вдигнат. 

Искаме да имаме модерна инфраструктура в населените места и да плащаме по 20, до 50 лв. данък за имот в столицата, който струва 150 хиляди лева. Е, няма как да стане“, заяви той. 

След Горанов на парламентарната трибуна се качи Корнелия Нинова, която определи разчетите на Горанов като бюджет на застоя. 

„Ние оценяваме този бюджет, като бюджет на застоя“, заяви тя и обяви, че БСП ще внесе своя алтернативен бюджет – бюджет на развитието. Тя посочи, че със средствата в бюджета не се решават проблемите с демографската криза, че няма политика за децата и младите семейства, както и мерки за удължаване на живота на възрастните хора. Бюджетът не решавал и проблемите с доходите и бедността, а точно обратното.

Приеха бюджета на НЗОК, опозицията го обяви за „устойчив“ в ниското заплащане и липсата на реформи

„Мерките в бюджета задълбочават проблемите с бедността, отварят ножицата между бедни и богати и гарантират увеличаване на неравенството.“, отчете Нинова и добави още, че бюджетът не подобрява образованието и няма никакви стимули за икономиката.

Йордан Цонев от ДПС пък се обърна към журналистите в парламента и им припомни, че от 1997 година депутатите имат традиция бюджетът да получава наименование.

„Тогава, след правителството на Жан Виденов, го нарекохме „бюджет на наследството“. Тази традиция продължи, но тази година правото ни бе отнето от председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя го нарече „още от същото, повече от същото“, започна той и обясни, че няма нищо лошо в същото, но ако всички го искат. Цонев посочи, че същото в бюджет 2020 е относителна стабилност с увеличение на приходите и разходите, но има и от същото, което от ДПС не искат да виждат в бюджета и даде за пример липсата на реформи.

Бюджет 2020: 610 лв минимална заплата, скача заплащането на учители и чиновници

„Трябваше да има реформи, финансирани от бюджета. В него липсват реформи. Бюджетът трябва да подпомага реформите. Класика в жанра е в сектор здравеопазване. Министър-председателят включва задна скорост на джипа веднага, когато се появи и най-малката съпротива в обществото", заяви той. 

Славчо Атанасов от "Обединени патриоти" пък разкритикува финансовия министър Владислав Горанов, който призова за вдигане на данъците в общините
. Той припомни, че същото бил направил и финансовият министър в първия кабинет „Борисов“ Симеон Дянков и това довело до фалит на общини и той бил уволнен заради това.

На коментара му отговори шефката на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. Тя сравни говоренето му с това на социалистите, а той не и остана длъжен и я нарече „нелепа“, защото увеличаването на данъците било лява политика.

„Свидетели сме на епизод 30 от сериала „Безсмислено дърдорене и чешене на езиците“,
от което нищо реално и добро не следва за народа“, каза пък зам-председателят на Народното събрание Веселин Марешки. Той определи бюджета за инерционен и добави че колегите му от БСП и ДПС са прави, че не е достатъчно голям растежа и че трябва да се работи повече и нещо по-добро да се случва. Въпреки това Марешки заяви, че ще от Воля ще подкрепят бюджета за 2020 година.