/ БГНЕС
БСП предлагат нов коефициент за преизчисляване, Патриотите - минимална пенсия от 250 лева
Депутатите приеха бюджета на Държавното обществено осигуряване. Дебатът премина в остри реплики между управляващи и опозиция като темата, която предизвика ожесточени спорове беше размерът на пенсиите. От БСП обявиха, че между двете четения ще предложат преизчисляване на всички пенсии с нов коефициент, а от "Обединени патриоти", че ще водят разговор с ГЕРБ за 250 лева минимална пенсия. 

"Бюджетът на ДОО за 2020 г. е copy – paste на предишните бюджети от управлението на Борисов от 10 години насам", заяви Георги Гьоков от БСП по време на дебата. “Няма нищо ново, никаква нова политика, водеща до реформа в социалната сфера или поне в промяна в посока подобрение. Бюджетът на ДОО за 2020 г. отхвърля всяка възможност за социално развитие във възходящ аспект и ни отдалечава тотално от разбирането за социална държава”, продължи с критиките си той.

НС прие бюджета за здраве, опозицията получи дежавю

Гьоков обяви, че БСП ще предложи преизчисляване на всички пенсии. "Трябва да го приемете, защото вече сме закъснели и ако не го направим сега, утре няма да има закъде и ще струва много скъпо", призова социалистът.

Хасан Адемов от ДПС пък изложи пред депутатите своите виждания как може да бъдат увеличени парите за старост. „Според ДПС, за да разчитаме на значително увеличение на размера на пенсиите, трябва да има високи нива на заетост и то в икономически действия с висока принадена стойност. На следващо място трябва да има високи заплати, високи доходи, реално доходи, а не част от постъпленията в ДОО да отидат в сивия сектор“, каза той и добави, че има и друг по-ексцентричен начин – с преизчисляване на пенсиите.

Приеха бюджета на НЗОК, опозицията го обяви за „устойчив“ в ниското заплащане и липсата на реформи

Това са скъпи инструменти, те са възможни, но за тях трябва да се потърси солидарност както между поколенията, така и до всички осигурени лица“, посочи д-р Адемов.

Същинската атака по време на разглеждането на бюджета на Общественото осигуряване бе подета от соцводачката Корнелия Нинова, която определи за парадоксална ситуация, че прагът на бедност, определен от правителството, е в размер на 363 лева, а минималната пенсия е 234 лева.

„Замислете се какво означава това. Правителството казва: Не може да се живее с доходи под 363 лв“. В същото време казва на тези хора: Еми добре, ама вие трябва да го правите с 234 лв““, възмути се тя и припомни, че БСП години наред предлага всички пенсии да бъдат преизчислени.

Бюджетът на ДОО за догодина мина на първо четене в ресорните комисиите

Нинова попита още защо парите от концесията на летище „София“ не отиват в Сребърния фонд, а за покриване на дългове за БДЖ.

Между първо и второ четене ще внесем всичко това –аргументирано и финансово обосновано и морално и справедливо изговорено. Въпросът не е само на скъпо или евтино, а на справедливост към възрастните хора, които са дали своя принос за изграждането на България и днес живеят мизерно. Не просто е скъпо да им помогнем, справедливо е да решим този въпрос“, заключи тя.

Изказването на Нинова бе репликирано от Светлана Ангелова от ГЕРБ, която беше категорична, че няма да подкрепят предложенията на БСП за преизчисляване на пенсиите, защото са в сферата на популизма.

Бюджет 2020: 610 лв минимална заплата, скача заплащането на учители и чиновници


Дебатът за пенсиите винаги е свързан с много емоции. Системата е натоварена с нови очаквания. Всички искаме хората да получават по-високи доходи, особено за нашите майки и бащи. Едно са желанията, друго са възможностите на държавата. Българската пенсионна система работи на принципа, свързан с личния осигурителен принос на всяко едно лице, затова има различен размер на пенсията. Няма как всички пенсионери да получават еднакъв размер на пенсиите. Размерът на пенсията на всяко едно лице е на база осигурителните вноски, които е плащало през годините“, посочи тя.

„Сега през 2020 г. само една трета от парите за пенсиите се покриват от държавния бюджет, но това, което предлагате вие, няма как да се съгласим. Всичко отива в сферата на популизма, нека говорим с реални числа“, призова Ангелова и обвини БСП, че са царе на фалитите и дефицитите.

Втора пенсия: Пожизнена или разсрочена?

Корнелия Нинова пък се възползва от правото си на дуплика и заяви, че преизчисляването на пенсиите не е популизъм, защото БСП са преизчислявали пенсии в управлението си. Тя уточни, че става дума за преизчисление на парите за старост с нов коефициент.

"Това означава, че на тези хора с по-ниските пенсии ще се увеличат пропорционално на тези със средни. За уеднаквяване и дума не може да става. Моля ви да не говорим с аргументи, че това е популизъм, че ние получихме дефицити, вие фалити. Ако продължаваме така да правим политика, особено по тема, която засяга 2, 5 млн. души, на нито един от тях няма да помогнем. Общото между тях е, че живеят зле. Ние тук трябва да решим така, че да живеят по-добре", обясни намеренията на левицата Корнелия Нинова.

Председателят на НФСБ Валери Симеонов пък обърна внимание, че „Обединени патриоти“ са внесли законопроект, с който увеличават доходите на пенсионерите до прага на бедност.

Финансовият министър обеща коледни добавки за пенсионерите


„Водим доста сериозни преговори с нашите партньори от ГЕРБ в тази посока. След няколко дни ще имаме заседание на политическия съвет с коментиране и обсъждане на въпроса с повишаване на пенсиите, да бъде намерен механизъм, по който да не бъде съборен бюджетът и от друга страна да изпълним своя предизборен ангажимент“, разкри той. Симеонов припомни, че през декември 2016 Патриотите са предложили минималната пенсия да бъде 300 лева, но тогава от БСП са се откъснали едва 4 гласа в подкрепа на законопроекта им.

В крайна сметка бюджетът на Общественото осигуряване беше приет със 121 гласа „за“ и 87 „против“. Никой не се въздържа.

Така пенсиите, отпуснати до края на 2019 година, ще бъдат увеличени с 6,7% от 1 юли догодина. Средният размер на пенсията ще достигне 412,28 лв., което е с 31 лв. повече в сравнение с 2019 г. От 1 юли 2020 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се повиши от 219,43 лв. на 234,13 лв. От същата дата ще нарасне и социалната пенсия за старост, която ще стане 141,63 лв. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се запазва на достигнатото през 2019 г. ниво от 1200 лв.