/ БГНЕС
Народното събрание прие на първо четете бюджета на Националната здравноосигурителна каса със 120 гласа „за“, 88 „против" и нито един въздържал се. Против гласуваха депутатите от БСП и ДПС. 

По време на дебата в пленарна зала опозицията отново критикува разпределението на парите за здраве за догодина, въпреки че те нарастват с близо 400 млн.лева.

Колкото и милиона да е увеличен бюджета на НЗОК - не могат здравните специалисти да бъдат адекватно заплатени“, заяви проф. Георги Михайлов от БСП по време на дебата. От парламентарната трибуна той разкритикува и рязкото намаляване на парите за лечение на български граждани в чужбина и обяви, че левицата няма да подкрепи бюджета на здравната каса за 2020 година.

"В този бюджет липсва основният фактор, заради който съществува системата – пациентът. Той ще продължи да си плаща от джоба повече от 50% от стойността на здравната услуга. И този бюджет няма да работи в полза на пациентите и затова ние няма да го подкрепим”, заяви пък социалистът 
Илиян Тимчев. 

Приеха бюджета на НЗОК, опозицията го обяви за „устойчив“ в ниското заплащане и липсата на реформи

Още по-остра в изказването си беше д-р Нигяр Джафер от ДПС. „Отново се натъкваме на едно дежавю. Нов бюджет, стари затлачени проблеми и няма надежди през тази година те да бъдат решени. Могат да бъдат използвани много названия на този бюджет. Бюджет на отдалечаващата се реформа, на безхаберието и нарастващите разходи. Бюджет на купеното време на спокойствие от управляващите", каза Джафер.

"Утвърждава се тенденцията общинските болници да бъдат без перспектива и без да има надежда за укрепване на областните лечебни заведения. Утвърждава се и следващата тенденция надлимитната дейност да не бъде заплащана и в момента касата да бъде поставена в ситуация да разсъждава как да плаща лихвите по съдебните дела, които болниците спечелиха. Утвърждава се още една тенденция и тя е устойчива. Повишаването на средствата, които се неразплатени, които дължим на чужди лечебни заведения. Да, бюджетът е устойчив с тези устойчиви тенденции”, продължи да критикува д-р Джафер.

"Предложеният проект на бюджет на НЗОК за следващата година не решава нито един от наболелите проблеми в системата на здравеопазването. Аз не казвам, че те са от днес, от вчера, от тази година, или от няколко години – те са системни за сектора, за съжаление те не намират решение в предложения проект”, подкрепи я и съпартиецът и д-р Хасан Адемов.

Бюджет 2020: Ананиев обеща 200 млн. повече за здраве, повечето - за заплати на сестрите

В защита на определените за здраве пари за следващата година по време на дебата се изказа д-р Лъчезар Иванов от ГЕРБ. Той посочи, че разходите по бюджета на НЗОК се увеличават с 394 млн. лв. спрямо 2019 г., а нарастването на средствата за първичната медицинска помощ е с 19 млн. лв.

"В последните десетилетия в България и в световен мащаб разходите за здравеопазване нарастват значително във връзка с постиженията в областта на медицината. Българските граждани получават всички постижения в областта на медицината", каза той и подчерта, че
нашите сънародници имат по-добър достъп до медицински услуги в сравнение с други европейски страни. Според него България е една от малкото страни в ЕС, която има толкова всеобхватен здравен пакет.

Бюджет 2020: 610 лв минимална заплата, скача заплащането на учители и чиновници

"В същото време няма листа на чакащите. България е една от четирите страни в ЕС, която въвежда своевременно иновативни лекарствени продукти, колкото и да са скъпи. Това също не трябва да забравяме”, посочи той.

„Много се злоупотребява с това, че в този бюджет не виждаме реформите, които всички очакваме. Е, няма как да ги видим и недейте да политизирате този въпрос. Вие знаете, че дори да сме готови като правителство с проектите на нормативни актове, ние ще ги гледаме заедно с вас поне 6-7 месеца, след това трябва да създадем съответната организация, да подготвим системата, за да може да работи най-рано от 1 януари 2021 г.”, обърна се здравният министър Кирил Ананиев към депутатите в пленарна зала.

Бюджетът на ДОО за догодина мина на първо четене в ресорните комисиите

Недейте да злоупотребявате, че ги няма реформите, ами няма как да ги има и вие го разбирате много добре, но за сметка на това с тези проекти на закони, които вкарваме в момента в НС, вие ще видите, че имаме практически мерки, които ще ви покажат, че ние създаваме условия този процес да се ускори и през 2020 г. да успеем да създадем цялата организация, за да влезе промяната в здравноосигурителния модел и не само в него от 1 януари 2021 г.", категоричен бе здравният министър.